LES PITJORS XIFRES DE LA DÈCADA

Rècord de casos de xarampió a Europa

Més de 41.000 persones han contret la malaltia en els sis primers mesos de l'any

L'OMS inisiteix en la necessitat de vacunar la població

zentauroepp443165 al02 almer a  27 02 03   una joven se vacuna contra el saram180820121626

zentauroepp443165 al02 almer a 27 02 03 una joven se vacuna contra el saram180820121626 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 41.000 nens i adults a la Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salud (OMS) han contret xarampió en els primers sis mesos de l’any, un nombre que supera "per molt" el total d’afectats que s’hagi registrat en un període d’un any durant l’última dècada.

I és que, fins al moment, el total anual més alt de casos de xarampió entre el 2010 i el 2017 va ser de 23.927 l’any passat, i el més baix va ser de 5.273 el 2016. Els informes mensuals dels països també indiquen que almenys 37 persones han mort a causa del xarampió aquest any.

"Després del nombre de casos més baix de la dècada el 2016, estem veient un augment dramàtic en les infeccions i els brots. Demanem a tots els països que implementin immediatament mesures apropiades per al context per aturar la propagació d’aquesta malaltia. La bona salut per a tothom comença amb la immunització, i mentre no s’elimini aquesta malaltia no estem complint amb els nostres compromisos d’Objectius de Desenvolupament Sostenible", assenyala el doctor Zsuzsanna Jakab, director regional de l’OMS per a Europa.

Set països de la Regió Europea de l’OMS han patit almenys 1.000 infeccions en nens i adults aquest any,França, Geòrgia, Grècia, Itàlia, Rússia, Sèrbia i Ucraïna. Aquest últim estat ha sigut el més afectat, amb més de 23.000 persones infectades, fet que representa més de la meitat del total regional. Es van informar morts relacionades amb el xarampió a tots aquests països, i Sèrbia va reportar el major nombre de morts.

Segons l’última avaluació de la Comissió Europea de Verificació Regional per a l’Eliminació del Xarampió i la Rubèola (RVC, per les seves sigles en anglès), publicada aquest dilluns, 43 dels 53 estats membres de la Regió han interromput la propagació endèmica del xarampió i 42 han aconseguit frenar la rubèola, segons els informes del 2017.

En vista d’aquestes dades, RVC ha expressat "la seva preocupació sobre la vigilància inadequada de la malaltia i la baixa cobertura d’immunització en alguns països". També ha arribat a la conclusió que les cadenes de transmissió del xarampió van continuar durant més de 12 mesos en alguns països que havien interromput la propagació endèmica de la malaltia, i havien tornat al seu estat endèmic.

"Aquest retrocés parcial demostra que cada persona que no és immune continua sent vulnerable sense importar on visqui, i cada país ha de continuar pressionant per augmentar la cobertura i tancar les bretxes immunitàries, fins i tot després d’aconseguir l’estat interromput o eliminat," explica el doctor Nedret Emiroglu, director de la Divisió d’Emergències Sanitàries i Malalties Transmissibles de l’Oficina Regional de l’OMS per a Europa.

Molt contagiós

El virus del xarampió ésexcepcionalment contagiós i es propaga fàcilment entre individus susceptibles. Per prevenir els brots, segons detalla l’OMS, es necessita almenys el 95% de la cobertura d’immunització amb 2 dosis la vacuna que conté xarampió a cada país i cada any, així com esforços per arribar alsnens, adolescents i adults que van ometre la vacunació rutinària en el passat.

Notícies relacionades

Mentre que la cobertura d’immunització amb 2 dosis de vacuna va augmentar del 88% o dels nens elegibles a la regió el 2016 al 90% el 2017, persisteixen "grans disparitats" en l’àmbit local: alguns països informen més del 95% de cobertura i altres per sota del 70%.

"Hem de celebrar els nostres assoliments sense perdre de vista els que encara són vulnerables i la protecció dels quals requereix la nostra atenció urgent i permanent. Podem aturar aquesta malaltia mortal, però no tindrem èxit llevat que tots facin la seva part: immunitzar els seus fills, ells mateixos, els seus pacients, les seves poblacions, i també recordar als altres que la vacunació salva vides", conclou el doctor Jakab.