Les infermeres prescriuran les vacunes després de l'estiu

Sanitat ultima un decret per tornar al col·lectiu la possibilitat de receptar medicaments

El canvi legal evitarà duplicitats i demores als centres de salut

zentauroepp15944559 barcelona   11 05 2011  vacuna  ni  os vacunandose en el cap180302190122

zentauroepp15944559 barcelona 11 05 2011 vacuna ni os vacunandose en el cap180302190122

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La pròxima tardor, quan comenci la vacunació de la grip, les infermeres podran previsiblement administrar aquest medicament sense que abans calgui anar al metge perquè aquest faci una indicació prèvia, de manera individualitzada. Els professionals d’infermeria recuperaran així la possibilitat de prescriure alguns fàrmacs que van perdre el 2015 i que ha provocat als centres de salut i hospitals demores i col·lapses, en vista de la duplicitat de tasques entre metges i assistents. El Govern ultima un reial decret de prescripció infermera, amb la vista posada en què entri en vigor abans que comenci la campanya de vacunació.

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, es farà ressò així de les demandes del sector des que fa tres anys va entrar en vigor la normativa del PP. De fet, el president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, i el del sindicat majoritari SatseSatse, Manuel Cascos, van dirigir un escrit a la ministra, quan va accedir al càrrec, per sol·licitar-li que corregeixi de forma urgent la situació amb l’objectiu que la campanya de vacunació, en què s’accentuen els problemes i les duplicitats, es desenvolupi aquest any amb més normalitat.

En resposta a la carta, Montón es va reunir amb els representants de l’organització col·legial i es va comprometre a emprendre el canvi legal de forma imminent. Segons fonts de Sanitat, en l’actualitat s’està adequant l’esborrany legal a una sentència recent del Tribunal Constitucional que va establir que les Comunitats Autònomes són les administracions competents per acreditar les infermeres i quan els detalls tècnics estiguin resolts el reial decret s’enviarà al Consell d’Estat, per després ser aprovat pelConsell de Ministres. La previsió amb què treballa Sanitat és que entri en vigor abans de tardor, si no hi ha imprevistos d’última hora.

La previsió és que la nova normativa, que recolzen els metges, entri en vigor abans de la campanya de vacunació

A més, Montón és partidària de fer canvis en la llei del medicament perquè s’inclogui els infermers i infermeres com prescriptors dins de l’àmbit de les seves competències, segons va explicar en la reunió.

Tres categories de medicaments

En l’actualitat la legislació estableix tres categories de medicaments: els productes sanitaris, els no subjectes a prescripció mèdica i els sí subjectes. El col·lectiu d’infermeria ja pot administrar els dos primers i, a partir de la tardor, també podrà receptar els tercers, dins dels protocols que s’adoptin. Això afecta la vacunació, però també els pacients crònics, el seguiment dels quals i també l’administració de medicaments com la insulina, per exemple, podran efectuar les infermeres. En els parts també podran subministrar oxitocina sense permís mèdic.

Montón ha tingut en compte que entorn de la demanda infermera hi ha un consens generalitzat. De fet, el 24 d’octubre passat el Fòrum Professional, integrat pel Ministeri, capitanejat llavors pel PP, una representació de les autonomies i les professions d’infermers i metges van arribar a un acord per introduir els canvis, en vista de l’evidència que la retirada d’algunes competències als infermers havia perjudicat l’atenció sanitària. Corrobora l’acord el president del’Organització Mèdica Col·legial, Serafín Romero, que assegura que per a l’administració de vacunes immerses a les campanyes de salut pública no es necessita un “diagnòstic ni una prescripció”, per això l’OMC va participar en un nou articulat.

El canvi d’opinió del PP

Notícies relacionades

“Els metges hi estan d’acord perquè han vist que no s’envaeixen les seves competències”, afegeix Mar Rocha, de Satse. I és que el sindicat i el Consell d’Infermeria no s’expliquen per què el PP “en 48 hores i unilateralment va accedir a impedir la prescripció infermera” després de mesos de reunions en què no va demostrar aquesta intenció. “No sabem a quins interessos va respondre, però ha provocat que hàgim marejat el pacient amb duplicitat de consultes”, lamenta José Luis Cobos, vocal del ple del Consell d’Infermeria.

La Generalitat va impulsar un decret la tramitació del qual va ser paralitzada pel 155 

En vista d’aquest problema, algunes comunitats han intentat revertir la decisió, però sense èxit perquè la normativa estatal és preeminent. A Catalunya, la Generalitat i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers van impulsar un decret encaminat a donar seguretat jurídica al col·lectiu la tramitació del qual va quedar paralitzada pel 155, informa Beatriz Pérez. I en aquests moments, el Govern i el Consell estan pendents de la decisió de Montón per fer un pas endavant si la reforma del Govern central no compleix les expectatives.

Oposició que les farmàcies prestin serveis assistencials 

La Taula de la Professió <strong>d’Infermera  </strong>ha demanat a la ministra de Sanidad, Carmen Montón, que impedeixi la implantació de les anomenades <strong>‘farmàcies comunitàries’,</strong> en què els seus propietaris volen prestar <strong>serveis assistencials </strong>que en l’actualitat realitzen infermers i metges.