El Govern espanyol recupera avui la sanitat per a tothom

El Consell de Ministres tornarà la targeta sanitària als immigrants sense papers, just en el termini que va imposar l'Executiu

Per evitar el turisme sanitari, Espanya assumirà el cost sempre que no hi hagi un país o una companyia d'assegurances obligats al pagament

zentauroepp44275459 madrid  11 07 2018 economia   comisi n de industria  comerci180712110403

zentauroepp44275459 madrid 11 07 2018 economia comisi n de industria comerci180712110403

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Amb la filosofia que “una societat justa no deixa ningú enrere”, el Consell de Ministres va recuperar aquest divendres la sanitat per a tothom, deixant sense efecte l’exclusió delsimmigrants sense papers que el PP va aprovar el 2012. Just quan es complien les sis setmanes de termini que l’Executiu es va marcar a l’arribar al poder, per tornar la universalitat al sistema, la reunió va aprovar un reial decret que garanteix l’atenció sanitària a totes les persones que visquin a Espanya, en igualtat de condicions, i que entrarà en vigor quan s’aprovi el BOE.

El dret es basarà a partir d’ara en la condició de ciutadania i no d’assegurat, com va introduir el Govern de Mariano Rajoy en plena crisi per estalviar. Es calcula que van quedar fora del sistema uns 500.000 immigrants, l’estat de salut dels quals ha empitjorat aquests anys. Alguns estudis xifren en un 15% l’augment de la mortalitat.

I és que, com va argumentar la ministra de Sanitat, Carmen Montón, l’atenció primària permet un millor control de les malalties i és“menys costosa”que les cures a través de les urgències, a les quals els immigrants sí que podien acudir. En qualsevol cas, amb el pas dels anys, totes les comunitats autònomes han anat esquivant d’una manera o d’una altra el decret del PP, però sense harmonització i seguretat jurídica, problemes que el Govern pretén ara pal·liar.

Informe dels serveis socials

Notícies relacionades

Així, els immigrants podran ser atesos sense estar empadronats o tenir residència amb un informe dels serveis socials. I, per evitar el turisme sanitari, l’argument que van utilitzar els populars per aprovar la retallada, el sistema espanyol assumirà el cost sempre que no hi hagi un tercer (país o companyia d’assegurances) obligat al pagament.

A més el Consell de Ministres va aprovar el reial decret de beques, que fixa en un 5 la nota mínima, augmenta en 100 euros els ajuts per a 250.000 alumnes amb rendes més baixes i dona un tracte preferent als fills i víctimes de la violència masclista.