PRÒXIMA DECISIÓ DEL GABINET DE SÁNCHEZ

El Govern eliminarà el copagament farmacèutic dels pensionistes

La mesura s'inclourà al reial decret que tornarà el caràcter universal a la sanitat

L'Executiu calcula que la iniciativa tindrà estalvi per als jubilats d'entre 450 i 500 milions d'euros

zentauroepp43775370 copago180615195550

zentauroepp43775370 copago180615195550 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Elretorn a la salut per a tothom,revertint la decisió del PP que va deixar fora del sistema elsimmigrants en situació irregulari avançada ahir després del Consell de Ministres,no serà l’única mesura en aquest camp que abordarà a curt termini l’Executiu socialista. Gairebé en paral·lel, tot i que encara no hagi sigut anunciat, el Govern es prepara per posar fi al copagament farmacèuticper als pensionistes, en vigor des del 2012, quanMariano Rajoyva aprovar la iniciativa, per la qual els jubilats, tret dels que perceben pensions no contributives o mínimes, abonen una part de la quantia dels medicaments que els dispensen en les receptes.

El PP va aprofitar el mateix reial decret que va acabar amb el caràcter universal de la sanitat, el 16/2012, per instaurar el copagament. La decisió no està presa, però l’Executiu dePedro Sánchezs’inclina per utilitzar també el reial decret anunciat aquest divendres, que s’aprovaràd’aquí a sis setmanes,a finals de juliol, per tombar també la controvertida iniciativa farmacèutica.

A diferència de la salut per a tothom, el cost de la qual en principi serà mínim, el final del copagament sí que tindrà unimpacte econòmic rellevant. Encara que fonts del Ministeri de Sanitat assenyalen que encara no han“parlat en profunditat”amb els departaments d’Economia i Hisenda, el càlcul és que podria suposar una despesa d’entre 450 i 500 milions d’euros a l’any.

Crítiques al PP i Cs

Les crítiques al copagament han ocupat un lloc central en el discurs de Sánchez contra Rajoy. “El que ha ocorregut en aquests anys és la història d’unaretallada rere retalladade la sanitat d’aquest país”, va dir el líder socialista durant la campanya de les generals del 2015. “Vull acabar amb els copagaments, perquè considero quela sanitat és un dret.  Apostem per lessubhastes de medicamentsi no pels copagaments”, va afegir. L’ara president del Govern també ha fet servir aquests arguments per atacarAlbert Rivera,líder de Ciutadans, que va arribar a coquetejar amb la idea que les comunitats autònomes poguessin dotar-se de mecanismes de copagament amb què finançar la sanitat i l’educació. “La fórmula Rivera és igual que la fórmula Rajoy. És a dir, retallades i desigualtat”, va dir Sánchez en aquesta mateixa campanya.

Amb la derogació del copagament de medicaments, el PSOE tornarà amarcar una enorme distànciarespecte als conservadors i els taronges. Sánchez s’apuntarà un altre punt, capitalitzant així les reivindicacions socialsdavant Podem, amb qui competeix pels vots d’esquerra, i continuarà mostrant que vol imprimir velocitat a la seva acció de govern en una legislatura que durarà, com a mínim, un any, segons els plans socialistes.

Notícies relacionades

La ministra de Sanitat, Carmen Montón,també ha estat implicada en la lluita contra aquest sistema farmacèutic des del seu antic lloc de consellera del ram a laGeneralitat valenciana,presidida perXimo Puig,un lloc que va deixar per formar part de l’Executiu de Sánchez. El desembre del 2015, l’autonomia va suprimir el copagament per als pensionistes que cobraven menys de 1.000 euros al mes i per a discapacitats amb minusvalideses superiors al 65%. Un any i mig després, el febrer del 2017, va anar un pas més enllà, a l’assumir la comunitat el copagament dels menors adscrits a una targeta sanitària en què el titular tingui una renda inferior a 18.000 euros anuals.

Quatre franges

Fins a l’abril del 2012, els pensionistes no havien de posar res de la seva part pels medicaments que els dispensaven amb recepta. Però el reial decret de Rajoy, ambAna Mato com a ministra de Sanitat,va decidir, a més de deixar fora del sistema de salut els immigrants irregulars, posar fi a aquest mètode. El PP va introduirquatre franges. Els que tenen una pensió mínima o no contributiva continuen sense pagar res. Els jubilats que ingressen fins a 22.000 euros a l’any, es fan càrrec del 10% de l’import del medicament, amb un límit de vuit euros al mes. El percentatge és el mateix si la pensió oscil·la entre 22.001 i 100.000 euros, però el màxim és de 18 euros mensuals. Finalment, aquells que ingressen més de 100.000 euros a l’any, han de pagar el 20% amb un límit de 60 euros al mes.