La Vall d'Hebron té 400 persones a l'espera d'un cateterisme cardíac

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona, té més de 400 pacients en llista d'espera per accedir a un cateterisme cardíac, una prova d'alta especialització tecnològica que s'utilitza tant amb finalitat terapèutica -per eliminar un trombe susceptible de causar un infart, col·locant una malla d'obertura o stent- com diagnòstica, per observar la situació de les artèries coronàries. La xifra, proporcionada per l'entitat Servei d'Atenció Primària (SAP) Muntanya, ha sigut confirmada pel centre sanitari, que ha precisat que els malalts de màxima gravetat són atesos de forma urgent.

La direcció de la Vall d'Hebron ha puntualitzat que aquestes intervencions -que es fan en mètode d'hospitalització diürna, sense ingrés del pacient- no tenen un període de garanties per a la seva realització, que significa que el Servei Català de la Salut (CatSalut) no ha fixat un termini màxim abans del qual han d'haver sigut realitzades, com sí que pass amb molts altres diagnòstics, com són ecografies, colonoscòpies o mamografies.

Salut no té dades

La pàgina web del CatSalut, que informa de les llistes d'espera registrades a tots els hospitals públics de Catalunya, reduïa el desembre passat a 99 els pacients que, teòricament, estan en llista d'espera per accedir a un cateterisme cardíac, i la majoria, 88, els circumscrivia a l'Hospital de Sant Pau. En l'apartat de les esperes per accedir a un cateterisme cardíac de la web del CatSalut no hi apareixen, no obstant, dades dels hospitals de més envergadura de Catalunya, com són els de la Vall d'Hebron, Clínic i Bellvitge, de Barcelona, i Arnau de Vilanova, de Lleida.

L'organització Marea Blanca, en què està integrat el SAP Muntanya, ha qualificat de "molt greu" les esperes detectades a l'àrea de cateterisme cardíac de la Vall d'Hebron, ja que, adverteixen, aquestes persones "arriben en unes condicions físiquesmés dolentes, o molt al límit" a la intervenció, sigui diagnòstica o terapèutica.

Notícies relacionades

El cateterisme és determinant per eliminar dubtes davant una cardiopatia que provoca símptomes -cansament o ofec entre els més importants-, però de la qual no es disposa de cap prova demostrativa. En aquests casos, que abunden entre les persones que estan en llista d'espera, la rapidesa en el diagnòstic és, en molts casos, vital, ja que poden ser símptomes que precedeixen un infart.

El cateterisme consisteix a introduir una cànula proveïda de càmera per captar imatges, que s'endinsa a través de l'artèria femoral i accedeix fins a la zona coronària viatjant a través de la principals artèries. Allà informa de l'estat d'aquests vasos.