Dades d'un estudi

El mal de cap està mal diagnosticat

Els experts alerten que les cefalees, que originen 14.000 noves consultes al mes a Espanya, no estan ben tractades

Les migranyes afecten més del 12% de la població.

Les migranyes afecten més del 12% de la població.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les cefalees suposen una de cada cinc consultes a un servei de neurologia, on la majoria dels pacients arriben remesos des d'atenció primària i, a més, el mal de cap genera 14.000 noves consultes al mes a tot Espanya.

Són dades d'un estudi prospectiu fet a l'Hospital Marqués de Valdecilla de Santander, que ha permès al Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) fer una estimació nacional.

Segons el document, les consultes per migranya suposen més del 50% de les primeres consultes d'un servei de neurologia, i més del 80% de les derivacions a les unitats de cefalees són degudes a casos de migranya crònica o freqüent.

La SEN adverteix que les cefalees estan infratractades: el 72% dels pacients que són derivats a la consulta de neurologia no tenen tractament preventiu i el 71% mai ha utilitzat triptans (fàrmacs específics de l'atac de migranya).

Nous pacients

En el cas de la migranya, segons dades de la SEN, almenys un 25% dels pacients no han consultat mai la seva afecció amb el metge i hi podrien haver més d'un 40% d'afectats sense diagnosticar.

Cada mes, les unitats de cefalees reben més de 4.500 nous pacients i el 80% són pacients amb migranya freqüent o crònica.

Notícies relacionades

D'altra banda, l'estudi determina que el 36,2% dels casos de mal de cap compleixen amb els criteris per ser derivables a una unitat de cefalees.

Segons la doctora Patricia Pozo Rosich, coordinadora del grup d'estudi, els pacients arriben a les consultes de cefalea "sense les proves complementàries adequades, sense seguir els circuits oportuns i no sempre en el moment més idoni o amb la urgència o prioritat necessàries".