període fonamental

Salut vol popularitzar el control mèdic previ a l'embaràs

El consum d'alcohol, tabac i marihuana en els tres mesos previs a la gestació influeix en el fetus

Les llevadores de l'ICS ofereixen un control físic, psíquic i laboral dirigit a aconseguir gestacions sanes

zentauroepp41573732 embarazada griselda ingles cristina180115182052

zentauroepp41573732 embarazada griselda ingles cristina180115182052 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Poques vegades un embaràs és conseqüència d’una planificació i, si aquest projecte existeix, no és fàcil encertar el moment del seu inici, un detall que té més importància de la que generalment se li atribueix. El que passa en la salut de la gestant en els dos o tres mesos que precedeixen l’embaràs té conseqüències en aquest procés i en el futur del seu fill, encara que poques dones vinculen aquest dos períodes de les seves vides.

Tan important és aquesta etapa, denominada preconcepcional, que l’Institut Català de la Salut (ICS) va autoritzar fa uns quants anys la creació d’un servei públic, que ofereixen 42 centres sanitaris, centrat a analitzar les circumstàncies físiques, psíquiques, emocionals i laborals de les dones que planegen tenir un fill. Aquesta opció assistencial, no obstant, és tan útil com desconeguda, reconeixen els seus promotors. «No forma part de la cultura de la població catalana», afirma Cristina Martínez, responsable del programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva a l’ICS.

ALTERACIÓ DE CROMOSOMES / Aquestes visites prèvies proporcionen una informació que adquireix una gran validesa una vegada s’inicia la gestació, i pauten quines conductes i hàbits es poden mantenir o quins cal abandonar encara que no es prevegi estar embarassada abans de dos o tres mesos. «El consum d’alcohol és negatiu fins i tot en el període preconcepcional –assegura Mar-tínez–. És necessari deixar de beure mesos abans de l’inici de l’embaràs, perquè el tòxic influirà en la futura organogènesi del fetus». Aquest tall amb l’alcohol evita, a més, que se segueixin prenent copes quan la gestació s’ha iniciat però la dona encara ho desconeix, un moment en què, asseguren els obstetres, l’embrió és molt vulnerable a l’efecte de qualsevol tòxic.

Una cosa semblant passa amb el tabac i la marihuana, les substàncies que amb més freqüència han consumit les dones que inicien un embaràs a Catalunya. «El tabac pot alterar la formació cromosòmica del fetus», afegeix Martínez. Un 60% de les dones fumadores inicien l’embaràs sense haver deixat de consumir tabac i més d’un 30% el mantenen durant la gestació.

En general, considera l’especialista, hi ha més consciència social del perjudici del tabac en el fetus que de les conseqüències negatives de la presència d’alcohol a la sang de la futura mare. «No hi ha tanta consciència sobre el dany de l’alcohol, i encara existeix la idea que per una copeta no passa res –afirma–. Abans i durant l’embaràs el consum d’alcohol ha de ser zero. Cap».

Aquest tòxic causa alteracions neurològiques en el desenvolupament morfològic del fetus quan l’embarassada consumeix alcohol durant tot el procés. Els seus efectes estan descrits. Formen part de la síndrome alcohòlica fetal.

Les visites amb finalitat preconcepcional, gratuïtes i de fàcil accés, pretenen prevenir problemes mèdics que, un cop creats, són d’una gravetat evident, sintetitzen els que atenen el servei. Amb freqüència, les dones que sol·liciten aquesta assistència –menys del 20% de les embarassades a Catalunya, segons indica l’ICS– pateixen alguna malaltia crònica que motiva la seva inquietud. Volen saber si una eventual gestació afegirà una complicació greu per a elles o el seu futur fill. En altres casos, es tracta d’una consulta totalment previsora. Per a l’Eulàlia, veïna de Sants, a Barcelona, de 35 anys, es tracta d’una previsió justificada. «A la meva família hi ha hagut una persona amb síndrome de Down i vull informar-me sobre aspectes genètics», indica.

Les visites prèvies a l’embaràs inclouen una citologia susceptible de detectar un càncer de cèrvix, i anàlisis de sang dirigides a detectar infeccions que, en cas d’embaràs, condicionaran la salut del nen. Toxoplasmosi, rubèola, VIH, infeccions de transmissió sexual o hepatitis B i C són algunes d’aquestes determinacions. «Intentem que no descobreixin que pateixen el virus de la sida una vegada han iniciat la gestació», explica la llevadora Martínez. Si hi ha dubtes sobre alteracions cromosòmiques familiars, inclouen un test genètic. Davant d’aquest resultat la dona podrà prendre les seves decisions.

L’experiència de països on aquesta assistència forma part dels hàbits de la població els permet assegurar que aquestes intervencions redueixen els naixements prematurs, o amb nens de pes molt baix al néixer, conseqüència de la dificultat de la dona per mantenir la gestació.

Notícies relacionades

PEIX SENSE MERCURI / L’alimentació de qui preveu ser mare ocupa un espai fonamental del servei. «Suggerim que evitin menjar peix amb molt mercuri, com tonyina fresca, peix espasa o emperador –detalla la llevadora–. Sabem que el metall pot produir alteracions congènites».

També s’interessen per la relació de la dona amb la seva parella –«convé saber si hi ha violència masclista»– i analitzen el tipus de feina. «A una caixera de supermercat li suggerirem que demani canvi de destí –avisa Martínez–. L’ICS els pot fer un informe». Aquesta intervenció, no obstant, pot posar en perill el lloc de treball, fet del qual no són conscients.