Investigació

Prendre molt ibuprofèn de manera prolongada redueix la fertilitat de l'home

El risc està estipulat en 1.200 mil·ligrams al dia durant sis setmanes

Ibuprofèn.

Ibuprofèn.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'ibuprofèn, un dels antiinflamatoris més utilitzats, pot afectar negativament la salut reproductiva dels homes si es pren en dosis importants i durant un període prolongat, ha advertit l'Institut Nacional de la Salut i de la Investigació Mèdica de França (Inserm).

Aquesta és la conclusió d'un equip d'investigadors de l'Inserm, amb suport d'altres de l'hospital universitari de Rennes, de l'institut Laberca de Nantes i de col·legues danesos, que van treballar amb una mostra de 31 joves de 18 a 35 anys esportistes, que recorren molt sovint a aquest medicament, ja que es pot obtenir sense recepta.

Prendre prolongadament dosis importants d'ibuprofèn (1.200 mil·ligrams al dia durant sis setmanes) causa en els homes joves "efectes pertorbadors endocrins severs que condueixen a un estat anomenat hipogonadisme compensat", assenyala l'Inserm en un comunicat.

Aquest hipogonadisme compensat, que pateixen de manera habitual al voltant del 10% dels homes d'edat avançada, "s'associa generalment a un augment de riscos tant per a la salut reproductiva com per a la salut en general", afegeix.

Testosterona

Quan els participants van prendre ibuprofèn, es van elevar "fortament" els nivells d'hormona hipofisària, que té un paper clau en el control de la producció de testosterona.

Altres experiències han permès demostrar que el medicament inhibeix una hormona produïda per les cèl·lules de Sertoli -la inhibina B- que regula l'hormona fol·liculostimulant.

Notícies relacionades

Els autors d'aquest estudi han explicat que van recórrer a esportistes perquè els atletes utilitzen "massivament" l'ibuprofèn com a automedicació o "per la pressió del seu entorn professional", ja que, entre altres coses, no està prohibit per les regles antidopatge.

L'Inserm recorda que altres treballs previs dels seus investigadors ja havien posat en evidència "els efectes deleteris potencials de l'aspirina i del paracetamol per al testicle adult humà i de l'ibuprofèn per al desenvolupament dels testicles durant la gestació".