El virus dels nadons causa una epidèmia greu a Catalunya

Més de 500 nens menors d'un any han sigut hospitalitzats, 80 d'ells en l'UCI

La infecció provoca que els petits emetin gemecs al respirar, amb risc d'ofegar-se

suj04j04

suj04j04 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Mentre el virus de la grip s'expandeix a Catalunya entre la població adulta –aquesta setmana ha afectat 55 de cada 100.000 habitants sans [arribarà al llindar epidèmic quan n'infecti 109]-, un altre virus menys conegut, especialitzat a incidir en nens menors d'un any, inicia un cert el replegament després de vuit setmanes en què ha sigut arrasador. Els serveis d'urgència pediàtrics dels hospitals catalans han estat saturats de forma recurrent per aquesta raó, atenent nens molt petits que a penes podien respirar. Els pares, lògicament espantats.

Es tracta del virus respiratori sincitial (VRS), per al qual no hi ha vacuna, que en els dos últims mesos ha provocat l'ingrés hospitalari de 521 nadons de pocs mesos de vida en els cinc hospitals que han establert una xarxa de vigilància d'aquesta infecció: Vall d’Hebron i Sant Pau, de Barcelona, Sant Joan de Déu, d'Esplugues, Germans Trias i Pujol, de Badalona i Parc Taulí, de Sabadell.

Vuitanta d'ells van ser ingressats en unitats de cures intensives (UCI) davant l'evidència que la greu infecció bronquial que patien estava posant en risc la seva vida. El sistema respiratori de nens de molt curta edat és lògicament fràgil. Amb freqüència, els nadons necessiten respiració mecànica.

Si al nadó se li enfonsa l'estern quan respira és necessari traslladar-lo a l'hospital

“Ha sigut una epidèmia important, encara que de baixa mortalitat –afirma Magda Campins, especialista en Medicina Preventiva a la Vall d’Hebron-. Els nadons afectats no pateixen grip. La infecció està provocada per virus diferents contra els quals, fins ara, no ha sigut possible dissenyar una vacuna eficaç”.

Vacunes que arribin al fetus

El VRS infecta l'arbre respiratori dels nadons, obstrueix els bronquis i causa una angoixant dificultat respiratòria que amb freqüència es transforma en un ofec evident del nen.

Campins aconsella portar de forma urgent l'hospital al nadó que ha d'esforçar-se per respirar. “Quan la respiració d'un nadó s'assembla a un gemec i se li enfonsa l'estern cada vegada que aconsegueix portar aire als pulmons, per l'esforç que ha de fer, és necessari anar ràpidament a l'hospital”, prossegueix l'especialista.

El virus respiratori dels nadons, subjecte a cícliques mutacions, no ha sigut estudiat amb la mateixa intensitat que el de la grip. Sovint, les famílies es refereixen a aquesta infecció com ‘la grip dels nadons’, encara que s'assembla més a una pneumònia que al procés respiratori hivernal que afecta els adults. “No és una grip, és una bronquiolitis”, aclareix Campins.

Els assajos a la recerca d'una vacuna contra el VRS, en preparació, s'administraran a dones embarassades amb l'objectiu que el fetus en formació desenvolupi anticossos i el nen neixi amb certa protecció enfront del virus sincitial.

Les bronquilitis dels nadons evolucionen de forma molt més ràpida que la grip dels adults, i per això els metges suggereixen als pares que no dubtin de traslladar-lo a l'hospital encara que no estiguin totalment convençuts de què li passa. “Si fa soroll al respirar i té un cert ofec, és suficient”, insisteixen els metges. Aquest procés coincideix amb febre alta i inapetència a l'hora de menjar.

Notícies relacionades

La situació es complica quan el nadó que se sospita pateix bronquoilitis per VRS viu en una zona desproveïda de pediatres i lluny d'un hospital infantil. En tals circumstàncies, un metge de família pot establir el primer diagnòstic i indicar el trasllat del nen a l'hosptial.

El VRS és objecte de control setmanal per part dels 26 pediatres de centres d'assistència primària (CAP) adscrits a la xarxa sentinella que controla els virus de la grip, als quals se sumen 34 metges de família. Aquests facultatius obtenen mostres de mucositat dels pacients atesos i les envien al laboratori de referència de control de virus respiratoris, vinculat a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ubicat a l'Hospital Clínic, de Barcelona. Des d'aquí s'informa l'organisme internacional sobre la presència de virus respiratoris a Catalunya.                    

Temes:

Nens Grip