AVENÇ MÈDIC

Científics troben una via per bloquejar la metàstasi en el càncer de pulmó

Els resultats de l'estudi obren una oportunitat per usar fàrmacs que impedeixin la propagació de cèl·lules canceroses

1
Es llegeix en minuts

Un grup de científics del Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR) Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja(CIBIR)han anunciat la troballa d'un procediment per bloquejar mitjançant fàrmacs la proteïna responsable de la metàstasi de cèl·lules tumorals en el càncer de pulmó.

Els responsables de la investigació -els biòlegs moleculars Alfredo Martínez i Rafael Peláez, i l'especialista en biomarcadors Ignacio Larráyoz- han presentat aquest dijous el seu treball, unes hores després de publicar-lo a la revista científica internacional 'Plos One'.

El treball s'ha desenvolupat durant tres anys i després de la seva publicació s'obre la porta que farmacèutiques que ja desenvolupen fàrmacs contra el càncer puguin utilitzar-los en les metàstasis en el pulmó dirigint-los a les "dianes" moleculars que s'han identificat en aquesta investigació.

Aquest és el principal descobriment dels investigadors, el de demostrar que el bloqueig d'una proteïna (la integrina ß3) impedeix que es reprodueixin els components de les cèl·lules tumorals que realitzen la metàstasi al pulmó (denominats invadopodis).

"Un pas gegant"

El director del projecte, Alfredo Martínez, ha detallat que el treball suposa "un pas de gegant" en la lluita contra el càncer de pulmó, i ha incidit que "ja existeixen fàrmacs autoritzats, però en fase experimental, contra aquesta proteïna, però hem descobert on dirigir-los per frenar la metàstasi".

Per això creu que l'aplicació pràctica d'aquest treball "no és qüestió de gastar molts diners, sinó que les farmacèutiques que té aquests medicaments ampliïn el focus del seu producte a aquesta nova diana".

Així, ha afirmat, "amb el finançament adequat, en sis mesos es podria posar en marxa un estudi clínic", ha afirmat.

Una proteïna

Rafael Peláez ha detallat que la proteïna integrina ß3 "és la que informa les cèl·lules de quin és el seu entorn i crea estructures d'invasió a altres" i per això "si s'aconsegueix bloquejar, no es poden traslladar a altres òrgans".

Larráyoz, per la seva part, ha subratllat que "la novetat" que aporta aquest treball és haver localitzat on se situa la integrina ß3, amb la qual cosa "ara es pot avançar en el seu bloqueig per fer que el tumor no pugui estendre's".

Notícies relacionades

En el projecte han col·laborat equips científics del Centre d'Investigació Mèdica Aplicada de la Universitat de Navarra, i també hi han participat centres del Canadà i Escòcia.

A més, el treball ha sigut finançat en part pel Ministeri d'Economia i l'Institut Carles III, entre altres entitats.

Temes:

Càncer