La Generalitat busca vies legals per frenar l'apologia de l'anorèxia

Modificarà la llei de salut pública per poder sancionar qui promocioni el trastorn a internet

Comerç actuarà contra les empreses que allotgen pàgines web que inciten a estar prima

fcasals39375406 trastorns alimentaris170720193550

fcasals39375406 trastorns alimentaris170720193550 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Els trastorns de l'alimentació, malaltia psíquica que afecta fonamentalment dones joves i adolescents, tenen a internet un focus de difusió malaltissa que no para de créixer. Les pàgines web que promocionen els cossos esquelètics a què condueix l'anorèxia nerviosa --que causa la mort al 5% de les afectades-- s'han multiplicat en paral·lel als fòrums d'exposició d'imatges, o la missatgeria de Whatsapp i els blogs personals. Els departaments de Salut Empresa i Coneixement de la Generalitat han decidit emprendre accions contra la presència d'aquest fenomen a internet, un àmbit difícil de delimitar, que en l'actualitat gairebé no té limitació legal.

La Conselleria de Salut preveu presentar davant del Parlament la modificació de l'article 55 de la llei de salut pública (18/2009) per tal que es pugui actuar contra els xats, pàgines web o blogs que atempten contra la salut física i mental de les persones promovent que s'estigui extremament prim.

VIGILÀNCIA DE WEBS I BLOGS

La mesura, acordada a la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària, planeja establir sistemes de vigilància de les xarxes socials, així com acotar la publicitat i propaganda de productes que incitin a perdre pes o elogiïn els cossos sense formes. La difusió d'imatges de joves anorèxiques serà, així mateix, controlada, ja que, segons diferents estudis, veure cossos esquelètics lluny de ser dissuasori d'aquestes conductes les promocionen. A la Taula de Diàleg hi participen psicòlegs i Mossos d'Esquadra.

Notícies relacionades

Des d'Empresa i Coneixement es proposa modificar l'article 211 del Codi de Consum de Catalunya, amb l'objectiu de "prohibir" que empreses de béns i serveis "allotgin pàgines web que promocionin els trastorns alimentaris", ha indicat Marta Voltas, de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB), coimpulsora de la iniciativa. La modificació del Codi de Consum pot ser més eficaç que l'aplicació del Codi Penal espanyol, ha afirmat Montserrat Ribera, directora de l'Agència Catalana de Consum, que no descarta sancions. 

A Catalunya hi ha uns 28.000 joves i adolescents que pateixen anorèxia --por absoluta a menjar i distorsió de la percepció del cos prim-- o bulímia --atracades de menjar que després es vomiten--. Segons estudis recents, el 72% de la informació que circula per internet relativa a l'anorèxia o la bulímia és perjudicial.