AVANÇ

Una nova tècnica mèdica elimina miomes de l'úter en consulta i sense anestèsia

La intervenció es completa en menys de 10 minuts, depenent de la mida que tinguin

 

  / AJUNTAMENT DE BARCELONA

1
Es llegeix en minuts

Una nova tècnica mèdica amb làser, realitzada mitjançant histeroscòpia a l'Hospital del Mar de Barcelona, elimina els miomes (tumors benignes) desenvolupats a l'úter en una consulta ambulatòria i sense anestèsia.

El doctor Sergio Haimovich, de la Unitat d'Histeroscòpia de l'Hospital del Mar, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa a Barcelona que la intervenció es completa en menys de 10 minuts, depenent de la mida del mioma, i consisteix a obrir, amb un làser, la pseudocàpsula del mioma i vaporitzar els teixits, així com coagular els vasos sanguinis que l'alimenten.

Haimovich ha donat a conèixer els resultats d'aquesta nova tècnica, que ha aplicat en 34 casos des del març del 2016 a l'Hospital del Mar i també a l'ambulatori de Lope de Vega, al barri del Poblenou de Barcelona, amb "molt bons resultats".

Aquest ginecòleg i el seu col·lega del Centro Gutenberg, de Màlaga, Luis Alonso, han presentat a Barcelona el primer Congrés Científic Internacional d'Histeroscòpia, que compta amb el suport de totes les societats internacionals de ginecologia endoscòpica, i que reuneix, fins divendres que ve, dia 5, uns 600 especialistes de 60 països.

Entre el 40% i el 70% de les dones espanyoles tenen miomes o fibromes uterins, que són els tumors sòlids més freqüents de la pelvis de la dona, i que dificulten l'embaràs i produeixen sagnats anormals, abundants i prolongats en molts casos.

MAJORS DE 50 ANYS

Alonso ha indicat que s'estima que el 50% de les dones de més de 50 anys tenen miomes, encara que en general no provoquen molèsties.

Per a les dones que sí que presenten sagnats anormals i tenen dificultats per quedar embarassades, la nova tècnica facilita la reducció del 77% dels miomes i també els pòlips al quiròfan i en una consulta ambulatòria, i l'eliminació pràcticament total de les molèsties.

Notícies relacionades

Sergio Haimovich ha assegurat que no es fa servir anestèsia perquè el nivell de dolor de la intervenció "és baix, semblant al d'una menstruació dolorosa", i que es realitzen amb música escollida per les pacients, per rebaixar l'estrès que habitualment es produeix en aquesta mena d'operacions.

Aquesta nova tècnica s'ha pogut desenvolupar gràcies a la histeroscòpia, un procediment que permet al ginecòleg veure l'interior de l'úter de la dona mitjançant una endoscòpia, i que faculta tant el diagnòstic com el tractament de patologies intrauterines, a més de ser un mètode d'intervenció quirúrgica.