Els excrements d'un 50% de les gavines de Barcelona tenen bacteris multiresistents a antibiòtics

El microorganisme trobat en les aus carronyeres és l''E. coli' que viu en els éssers humans

Els investigadors estudien si els animals contribueixen a la propagació d'infeccions bacterianes en les persones

jgblanco11666002 barcelona 30 10 09 hotel vela gaviotas foto albert bertran170208114323

jgblanco11666002 barcelona 30 10 09 hotel vela  gaviotas  foto albert bertran170208114323
jgblanco11813610 barcelona 21 11 2009    sociedad    invasion de gaviotas en 170208114340
jgblanco1502240 barcelona 14 11 2003   sociedad gaviota que se come a una pa170208114349

/

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

El 50% de les gavines que sobrevolen els barris i les costes de Barcelona contenen en els seus excrements bacteris Escherichia coli (E. coli) multiresistents als antibiòtics amb què es tracten les infeccions bacterianes en els éssers humans. Així es demostra en una investigació d’entre l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut de Salut Global (ISGlobal), en la qual, per primera vegada, s’ha demostrat la coexistència de dos dels enzims –anomenats carbapenemases– que indueixen resistència davant els antibiòtics en els bacteris E. coli. Aquesta troballa planteja la possibilitat que les aus migratòries intervinguin en la propagació de gens amb resistència antibiòtica entre les persones.

«La prevalença de bacteris E. coli multiresistents en els excrements de les gavines de Barcelona és més important del que es pensava», afirma Jordi Vila, coordinador de la investigació i responsable del servei de Microbiologia a l’Hospital Clínic. Les dues soques d’enzims trobats en aquestes aus, indica Vila, comparteixen seqüències del seu genoma amb altres de similars detectades en humans. «Això subratlla el paper de les gavines en la disseminació de gens amb resistència antibiòtica», afegeix Vila.

La proporció de bacteris resistents a més de tres antibiòtics (multiresistència) detectada en les persones ha augmentat de manera «alarmant» les últimes dècades. Això es deu, especialment, a l’ús excessiu, abusiu o inadequat d’antibiòtics tant en éssers humans com en els animals que cuiden, que transmeten aquesta qualitat resistent als fàrmacs al consumir-ne la carn. Els excrements de gavines analitzades a Espanya –a les quals se sumen les de Barcelona– són les que tenen un nombre més elevat d’E. coli resistents entre les estudiades a Europa.

Notícies relacionades

A LA SORRA DE PARCS I PLATGES / «Investigarem si hi ha un vincle transmissor entre els excrements de gavina que es barregen amb la sorra de les platges i parcs de Barcelona, o amb l’aigua del mar, i els ciutadans que comparteixen aquests àmbits –afirma Vila–. Els nens juguen a la sorra, i els banyistes hi descansen, i és possible que hi hagi relació». Un segon estudi, que preveuen fer sota l’empara de la UE, i en el qual participaran investigadors de Dublín (Irlanda) i Holanda, intentarà aclarir la relació.

Els bacteris E. coli colonitzen de manera habitual el tracte intestinal de les persones, facilitant el metabolisme d’alguns aliments o la síntesi de vacunes. El risc infecciós s’inicia quan aquests bacteris envaeixen els conductes urinaris.