ESTUDI DE L'HOSPITAL DEL MAR

El dolor crònic és la causa més comuna de discapacitat a Europa

A Espanya, la principal malaltia associada a la discapacitat total és la depressió, seguida de l'artritis i l'ansietat

 

  / AJUNTAMENT DE BARCELONA

1
Es llegeix en minuts

El dolor crònic és la causa més comuna de discapacitat a Europa, segons un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim) en què han participat 13.666 persones d'entre 18 i 64 anys de 10 països europeus.

El treball, publicat a la 'Gaceta Sanitaria', sosté que el dolor crònic és "la principal causa i l'única que mantenen en comú les tres regions" estudiades, ha informat el centre aquest dijous en un comunicat.

Els investigadors han constatat que el 15% dels europeus que van presentar algun episodi de discapacitat parcial o total durant l'últim mes van manifestar patir dolor crònic.

Han analitzat la influència de nou trastorns físics i mentals en la discapacitat d'adults europeus, i han comparat la prevalença dels trastorns i els dies de discapacitat associats a ells: gairebé un de cada 10 europeus va declarar haver patit almenys un dia de discapacitat total en l'últim mes.

El 18% va manifestar haver patit alguna limitació parcial, i els resultats també mostren que els trastorns mentals i físics van contribuir en el 62,6% dels casos de discapacitat total i en el 46,6% de la discapacitat parcial.

Segons l'investigador de l'Imim Jordi Alonso i la investigadora de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) Gabriela Barbaglia "és important millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament" de les malalties mentals en la població en edat de treballar.

Aquestes estan associades a "un risc més alt de desenvolupar malalties físiques cròniques i a una proporció molt important de discapacitat total i parcial".

PER REGIONS

Els països analitzats han sigut Bèlgica, França, Alemanya, Holanda i Irlanda del Nord -Centre-Oest-; Portugal, Espanya i Itàlia -Sud-, i Bulgària i Romania -Centre-Est d'Europa-.

Notícies relacionades

Per regions, als països del Centre-Oest i el Sud d'Europa, els trastorns mentals són la principal causa de discapacitat, i als del Centre-Est ho són les malalties cardiovasculars i les cefalees i migranyes.

A Espanya, la principal malaltia associada a la discapacitat total és la depressió, seguida de l'artritis i l'ansietat.