Requisits per dormir bé: ni sorolls, ni llum, ni calor

Els neuròlegs fixen en 8 hores el temps que necessita dormir un adult, més la migdiada

Suggereixen descansar en habitacions ordenades on no hi hagi televisors ni ordinadors

bgasulla7104850 sociedad   ni os  durmiendo  infancia  dormir  sue o  roncar161012112338

bgasulla7104850 sociedad ni os durmiendo infancia dormir sue o roncar161012112338 / JAUME GUAL

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Les models ho saben: dormir embelleix. I fer la migdiada, acció que internacionalment se circumscriu a la població espanyola, afavoreix el rendiment intel·lectual. Les dues afirmacions figuren en recerques científiques que analitzen els beneficis del son. «La migdiada de curta durada, de 20 o 30 minuts, potencia l’estat d’alerta i millora el rendiment cognitiu, sense afectar negativament el son nocturn», indica l’estudi Sueño saludable: evidencias y guías de actuación, publicat per la Societat Espanyola del Son (SES). Això és especialment evident, afegeixen, en estudiants joves, gent gran i treballadors subjectes a torns canviants. Quan la migdiada es prolonga més de 60 minuts, no obstant, l’avantatge es transforma en un cert factor de risc de mort prematura, dada extreta de l’anàlisi de set estudis epidemiològics sobre el son, en què es van sumar experiències de 98.000 persones. Millor, fer una migdiada moderada.

Dormir de forma confortable exigeix complir uns certs requisits. S’ha d’intentar fer-ho en una habitació prèviament ordenada, que estigui a les fosques completament (o utilitzar un antifaç), en silenci i a una temperatura que, sobretot, no sigui excessiva. Amb calor ambiental és més difícil dormir que si es passa una mica de fred, indiquen els estudiosos del tema.

El soroll és un agressor

El soroll ambiental és un dels factors més importants d’interrupció del son. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la contaminació acústica com una de les causes de deteriorament de la salut conseqüència d’un son alterat o de mala qualitat.

I, finalment, hi ha les hores dedicades al període de dormir. La National Sleep Foundation (NSF), col·lectiu que estudia el son, ha determinat el temps de son necessari en cada etapa de la vida: per als nadons acabats de néixer (0 a 3 mesos), indiquen, es recomana un període de son diari que oscil·li entre 14 i 17 hores. Més de 18, és desaconsellable i fins i tot perillós. Se li podria alterar el desenvolupament cognitiu i emocional, ja que el nen no tindria temps d’interactuar amb l’entorn.

En el cas dels lactants (4 a 11 mesos de vida), es recomana que dormin entre 12 i 15 hores diàries, i una hora menys els menors de 2 anys. A aquesta edat, és important complir les citades hores de son, ja que un descans inferior indueix obesitat, impulsivitat i hiperactivitat, assegura la NSF.

En el període preescolar (3 a 5 anys), s’aconsella dormir de 10 a 13 hores diàries. Dues menys entre els 6 i els 13 anys. Els adolescents, indiquen els experts, haurien de dedicar entre 8 i 10 hores a l’acte de dormir. A partir dels 18 anys, el lapse aconsellat oscil·la entre 7 i 9 hores: 8 de mitjana. A partir dels 65 anys, una mitjana de 7 hores de son.

La gent gran que dorm les hores necessàries per a ells tenen menys malalties i millor qualitat de vida, indiquen els neuròlegs. Quan la seva somnolència es prolonga més de 9 hores diàries, l’acció de dormir és un indicador d’hipertensió, diabetis, fibril·lació auricular i una mortalitat superior.

Notícies relacionades

El rellotge biològic de cada individu, determinat genèticament, divideix la població entre els que consideren que tenen un millor rendiment intel·lectual i físic al final de la tarda –els metges els denominen mussols– o els que asseguren que tot els funciona millor en les primeres hores del matí (aloses). Qui coneix la seva tendència personal juga amb avantatge, asseguren els especialistes.

A tot el que s’ha exposat s’hi suma la qualitat del matalàs i el coixí sobre els quals es pretén dormir. Una enquesta espanyola recent va revelar que el 7% dels problemes de son relatats pels pacients als seus metges eren conseqüència de matalassos incòmodes. I, finalment, hi ha l’ordre. Els especialistes adverteixen de la importància de dormir en habitacions on tot estigui ordenat, i amb objectes que es relacionin exclusivament amb el son i el sexe. Ni televisors, ni ordinadors ni tampoc llibres afavoreixen la missió del descans nocturn, sostenen.