LA CARA VISIBLE CONTRA LES RETALLADES

'Spiriman' i les seves protestes ciutadanes aconsegueixen negociar la fusió hospitalària de Granada

El doctor Jesús Candel ha protagonitzat l'oposició a les xarxes socials al nou model sanitari

lpedragosa36384025 jesus candel spiriman161124180111

lpedragosa36384025 jesus candel spiriman161124180111 / PEPE TORRES

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El doctor Jesús Candel, Spiriman, i les marees blanques que s’han desenvolupat a Granada durant les últimes setmanes han aconseguit paralitzar la denominada fusió hospitalària, per la qual els hospitals Virgen de las Nieves i Clínico estaven obligats a compartir serveis. En una trobada celebrada dijous passat, la conselleria andalusa de Salut es va mostrar oberta a modificar el model sanitari de la ciutat i iniciar un «full de ruta» amb l’aportació dels professionals de la sanitat que permeti comptar amb dos hospitals complets i independents. A les xarxes socials, el metge granadí que ha canalitzat i posat altaveu a les protestes s’ha mostrat convençut que les queixes ciutadanes tindran el resultat desitjat per evitar que acabin destorbant la carrera de la presidenta andalusa, Susana Díaz, per liderar el PSOE.

La mobilització a Granada contra les retallades sanitàries i la precarietat de la sanitat pública està sent realment inaudita. Durant l’últim mes s’han manifestat més de 130.000 persones en les diverses protestes convocades i canalitzades per Spiriman, a les quals ja s’han sumat províncies com per exemple Màlaga i Huelva. Ahir  mateix, 6.000 persones més van esperar sota  la pluja i amb llanternes, convocades pel metge que posa veu a les queixes a través de les xarxes socials, que s’acabés la reunió entre responsables de l’administració regional i representants de la plataforma de treballadors que agrupa el personal dels centres sanitaris, sindicats i diversos col·lectius ciutadans i socials.

Quan es va acabar, el conseller andalús de Salut, Aquilino Alonso, va concedir que el model plantejat amb especialitats, personal i equipaments segregats segons l’hospital, «no havia donat resposta» a pacients i professionals, i per això s’ha de retrocedir i redissenyar una nova reorganització en què participin els professionals sanitaris.

DIMISSIONS A LA JUNTA

Notícies relacionades

Fins aquell moment, les etapes del projecte dissenyat per la Junta queden paralitzades, com l’imminent trasllat de l’Hospital Maternoinfantil. «El nou model s’adaptarà a dos hospitals perquè responguin al que demana la població i els professionals», va dir Alonso, «No canviarem absolutament res fins a definir què anirà a cada un dels centres». Tot  plegat abans que l’hivern arribi amb força  i comencin les puntes als hospitals.

«Volem dos hospitals complets i no abaixarem els braços, tenim molta responsabilitat», va subratllar Jesús Candel, Spiriman, per a qui «si en dos dies van trossejar dos hospitals, en dos dies es pot tornar a l’origen». Han guanyat la primera batalla, però insisteixen que dimiteixi la cúpula de la conselleria perquè la veuyen «ideòloga de la fusió i responsable de les retallades».