LA CARA VISIBLE CONTRA LES RETALLADES

'Spiriman', el metge que denuncia la precarietat de la sanitat andalusa

El granadí Jesús Candel canalitza el malestar de milers de granadins contra la fusió dels seus hospitals

A aquest metge d'urgències ja li arriben queixes de professionals d'altres províncies andaluses, que es mobilitzaran aquest diumenge 27 de novembre

lpedragosa36384046 jesus candel spiriman161124175909

lpedragosa36384046 jesus candel spiriman161124175909 / PEPE TORRES

4
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Es diu Jesús Candel, però a Granada, i fora d’ella, el coneixen com a Spiriman. Un nom potent sortit de l’oenagé que porta en les estones mortes (la Fundación Spiribol, que ajuda a través de l’esport nens amb dificultats socials) i que s’ha convertit en l’emblema de la marea blanca andalusa, la protesta dels ciutadans contra el deteriorament de la sanitat pública. Un gra incòmode en una regió on el partit en el poder, el PSOE-A, considera el sistema públic de salut com la «joia de la corona» d’un model a seguir com a alternativa a les retallades del PP.

La capital granadina és una ciutat tranquil·la, conservadora, on costa d’allò més quallar una mobilització. Però el 16 d’octubre es va llançar al carrer en massa. Hi ha qui diu que van ser 40.000 persones. Els organitzadors, que basen els seus càlculs en models matemàtics, parlen de quasi 120.000. Una protesta massiva que denota un malestar creixent amb el sistema sanitari a Granada i amb la denominada fusió hospitalària. La Junta d’Andalusia va projectar convertir Granada en la «ciutat de la salut», amb un campus universitari i empresarial especialitzat en biotecnologia, cèl·lules mare... Però la crisi va transformar el Parc Tecnològic de la Salut (PTS, o «el puto ese», com el coneixen alguns) en un projecte menys ambiciós. Dos centres sanitaris, un al nord i un altre al sud de la ciutat, amb els serveis repartits però una mateixa gestió per estalviar diners.

SISTEMA «INVIABLE»

El sistema va començar a funcionar al juliol. «Diuen que a l’estiu la gent no es posa malalta, i si jo t’expliqués...», ironitza Candel. El més habitual, gent que anava a urgències a un centre i l’enviaven a l’altre hospital, a 10 quilòmetres, perquè no podien atendre’l allà al no tenir aquell servei mèdic en concret. Als metges, que havien avisat que era inviable, es va intentar convèncer-los explicant-los les bondats tecnològiques del projecte i la maquinària puntera que tindrien. «Tot va ser un caos, un desastre en coses bàsiques com que algú s’ofegui, una pneumònia...».

Spiriman, de vacances aleshores i cansat del mòbil saturat pels missatges de queixa dels companys, va gravar un vídeo amb els seus fills en què, recorrent a la broma, mirava d’explicar quin centre tractava cada malaltia i renyava els seus nanos quan no l’encertaven. Es va fer viral. 

De tornada a la feina, animat pels comentaris i indignat per la situació caòtica (ell treballa amb un contracte precari a urgències i la seva dona també és metge), va gravar un altre vídeo després d’una guàrdia de la qual recorda: «Em vaig veure desbordat i amb una autèntica falta de control de les coses».

«SENSE POR»

El vídeo va activar el clic en els seus companys, que s’hi van posar en contacte per denunciar-li incidències de tota mena. També els pacients. La bola va créixer i van proposar-li fer-hi alguna cosa. Spiriman va convocar la marxa del 16 d’octubre, que va acabar desbordant les expectatives. «La gent ha perdut la por», diu, qualificant el projecte granadí d’«atemptat contra la salut pública».

En lloc de prendre mesures a favor dels ciutadans, Candel denuncia que han anat contra ell, que s’ha «limitat a posar veu» aprofitant la projecció que té amb la seva oenagé, una organització per a nens desafavorits en què gràcies a la seva desimboltura i els seus contactes col·laboren futbolistes com Carles Puyol i Andrés Iniesta. «M’han arribat amenaces, m’aturen per dir-me que em pot passar alguna cosa, m’han entrat a la consulta, miren de desprestigiar-me, però tant se me’n fot perquè no tinc res a amagar. Els toca els nassos perquè no em venc ni treballo amb subvencions».

Notícies relacionades

I mentrestant, la Junta d’Andalusia redueix el problema a una campanya del PP en contra de la regió. «M’han ofert prosperar laboralment si callo. I com que no ho accepto, m’acusen de ser del PP o de Podem, com si fossin el mateix», brama abans d’assegurar que no està vinculat a cap partit i clamar contra les retallades empreses a Andalusia.

Les denúncies que formula han anat pujant de to. Carrega contra els alts càrrecs de la Conselleria de Salut, a qui acusa de diferents irregularitats que diu que posarà en mans de la justícia. I que la fusió va ser un intent de tapar desastres i tripijocs. De moment, ja han aconseguit paralitzar la fusió hospitalària, l’Administració ha obert la via de diàleg i fins i tot no descarta dimissions. Però el moviment ja és imparable i per avui hi ha previstes noves manifestacions a Màlaga i Huelva. «Professionals mèdics i pacients s’han unit, i em titllen d’alarmador –protesta Spiriman–. Això és un moviment ciutadà».