EPIDEMIÒLEG DEL CÀNCER A L'INSTITUT D'INVESTIGACIÓ DE L'HOSPITAL DEL MAR

Miquel Porta: "No recomanaria a ningú un entrepà de xoriço cada matí"

Aquest investigador de la incidència del càncer suggereix seguir dietes baixes en calories, dormir bé i prendre fruita i verdura fresques

jcortadellas33206833 barcelona 17 03 2016 miquel porta es el principal experto en161006130210

jcortadellas33206833 barcelona 17 03 2016 miquel porta es el principal experto en161006130210 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Aquest investigador de la incidència del càncer suggereix seguir dietes baixes en calories, dormir bé i prendre fruita i verdura fresques.

–¿És possible prevenir el càncer? 

–Segur que sí. Una part important de les causes que desencadenen un càncer es poden evitar escollint determinats aliments, eliminant el tabac i reduint la permanència en zones d’alta contaminació ambiental.

–¿Quins càncers són evitables? 

–És arriscat dir-li a algú que si no fa tal cosa no patirà mai un càncer. El que sí que sabem és que molts tipus de tumors malignes estan influenciats per aspectes ambientals i nutricionals.

–¿Per exemple? 

–Sabem que el fumador, que consumeix tabac, compra molts números en la loteria del càncer. I toca. En el càncer de mama, per desgràcia, coneixem molt poques coses que permetin evitar-lo, els canvis dietètics hi influeixen poc. Sí que està demostrat que fer exercici físic constant en redueix el risc.

–¿Quin tipus de càncer pot induir el tabac?

–Està associat al càncer de pulmó, d’estómac, de laringe, de pàncrees i de boca, entre altres. Però és evident que no tots els malalts de càncer de pulmó eren fumadors, ni tots els fumadors el pateixen. En el càncer conflueixen moltes causes.

–¿Quins aliments aconsellaria evitar?

–Els processats, els que han passat un tractament d’elaboració en què han patit alguna transformació. Enllaunats, envasat en pot, reduïts a pols… El que s’ha tractat i ha deixat de ser fresc.

"Seguir una dieta d'excessives calories  "Seguir una dieta d'excessives calories implica risc de patir càncer de l'aparell digestiu" 

–¿Embotits?

–El consum freqüent d’embotits, en global, està relacionat amb el càncer de còlon. Si són de molt bona qualitat i es prenen amb prudència, el risc es redueix. No recomanaria a ningú que es mengi un entrepà de xoriço cada matí. El càncer és reflex d’un estil de vida, d’hàbits i d’actituds que es mantenen durant llargs períodes de la vida.

–¿Què passa amb els productes enllaunats? 

–Han superat processos que els han conservat. En alguns casos, per exemple les llaunes de mongetes, l’envàs es recobreix internament amb una espècie de laca que, quan el pot s’escalfa, desprèn una substància semblant a les hormones, que anomenem disruptors endocrins.

–I s’ingereixen amb les mongetes. 

–Sí. Al cos, imiten el funcionament de les hormones, i promouen l’aparició dels càncers hormonodependents, en especial els de còlon i el de mama. Si aquesta degustació es fa una vegada a la vida, probablement no passarà res. El que és convenient és no escalfar dins del seu envàs cap aliment enllaunat.

–¿I els que es venen en plàstics tancats al buit? 

–Si s’escalfen en un microones dins de l’envàs, impliquen el mateix risc que el menjar escalfat a la llauna. El plàstic calent desprèn les citades partícules, que entren en contacte amb el menjar.

–¿Quins aliments recomanaria?

–Les fruites i verdures fresques són productes protectors contra els càncers vinculats amb l’intestí, la digestió i la deglució. També el peix fresc.

"Convé evitar els productes processats i enllaunats "Convé evitar els productes processats i enllaunats. No s'ha d'escalfar menjar en llauna o embolicada en plàstic"

–¿Comparteix la posició dels que suggereixen evitar les carns vermelles? 

–Hi ha hamburgueses d’alta qualitat, que jo cuino per als meus fills amb tota tranquil·litat. Depèn del greix que contingui la carn i de la freqüència amb què es degusti. No aconsellaria prendre més de dues o tres vegades per setmana carn vermella. Els greixos animals contenen pesticides, compostos tòxics persistents, que abunden a la carn.

–Aquesta mena de consells inquieten els hipocondríacs. 

–Sí, i això no és convenient. És important no acabar tots enneurats per por a patir un càncer, ni obsessionar-nos amb la dieta. És sa estar informat, conèixer què ens convé per poder escollir quan és possible. Un consell general: és important dormir bé.

–¿Dormir bé?

–I les hores necessàries. És un recurs senzill, que no sempre es compleix. Una altra forma de protegir-se contra el càncer és menjar el mínim: seguir una dieta de poques calories, de forma quotidiana. Ingerir de forma habitual un excés de calories implica risc de patir càncer, en especial, els de l’aparell digestiu. Les calories proporcionades pel greix són les pitjors.

Notícies relacionades

–¿La incidència del càncer varia en funció dels recursos econòmics?

–La crisi econòmica és massa recent, no tenim perspectiva epidemiològica. La desigualtat a què ha donat lloc aquesta crisi generarà problemes de salut, sens dubte. El menjar saludable, fresc i ecològic és cara. Una investigació recent sobre la població de Barcelona ja va demostrar que la mortalitat per càncer és més elevada entre els ciutadans amb nivell educatiu més baix. El càncer de mama, en canvi, es detecta més entre les dones de classe alta.