La dieta contra el càncer

Entre el 20% i el 25% dels tumors malignes podrien evitar-se amb una dieta adequada

Fruites i verdures fresques, peix i cereals integrals són la base de la protecció enfront dels processos cancerosos

4
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Resulta evident la coincidència entre els aliments els quals múltiples estudis científics citen per la seva potencial protecció enfront de les malalties cardiovasculars –l’infart n’és una–, els que ajuden a conservar la funció cognitiva i la memòria– fre a la demència d’Alzheimer– i aquells que les principals entitats vinculades en la lluita contra el càncer suggereixen com a via per evitar o reduir el risc de desenvolupar alguns tumors malignes. Els uneix la seva capacitat per frenar l’oxidació cel·lular inevitable en els éssers vius que respiren oxigen –són antioxidants–, el baix contingut en greix animal i la protecció que la seva condició fibrosa exerceix en tots els òrgans relacionats amb la deglució i la digestió. 

  

 L’estrès oxidatiu –la dificultat del cos per eliminar les toxines de l’ambient, dels aliments o dels fàrmacs– influeix de forma decisiva en l’aparició d’algunes demències, segons va indicar un estudi recent publicat a la revista científica Journal of the American Medical Association (JAMA). El benefici de la dieta antioxidant enfront del càncer és admès per oncòlegs i nutricionistes.

  

 Un tercer detall que vincula la prevenció d’aquests tres grups patològics, que són els que causen més patiment, malaltia i mort al món, és la constatació, en tots, que l’exercici físic continuat i intens redueix tant el risc de patir un procés coronari com el de patir algun dels càncers més recurrents. I donat que estimula el reg sanguini cerebral, l’exercici físic també es considera convenient per a les persones que mostren indicis de patir una malaltia neurodegenerativa.

IMPENSABLE FA 15 ANYS

Fruites i verdures fresques –unes més que altres– peix fresc, fruita seca i oli d’oliva extra verge són enquadrats amb una freqüència creixent, en publicacions científiques, en la categoria d’aliments protectors del càncer, l’infart o l’Alzheimer, una cosa que fa només 15 anys era seriosament qüestionada o simplement negada en els àmbits de la investigació científica. Els aliments que serien capaços d’evitar el càncer són, no obstant, els que generen més interès i seguidors. 

  

 «La dieta influeix en la reducció del risc de patir un càncer, és un factor que se suma a la predisposició genètica individual de cada individu i a la influència ambiental –assumeix Judith Balmaña, responsable del programa de consell genètic del càncer a l’Hospital de la Vall d’Hebron–. Però s’ha d’anar amb compte amb com s’expressa això. A vegades, el terme prevenció s’interpreta com a supressió del risc, i això no és veritat». «Hi ha pacients que ens diuen que estaven convençuts que no arribarien mai a patir un càncer perquè mantenien un estil de vida sa –afegeix–. En aquests moments, no se sap si és possible aniquilar l’aparició d’un càncer per mitjà de l’estil de vida i l’alimentació», assenyala Balmaña.

  

 ¿De quines fruites i verdures parlem? Hi ha coincidència a considerar com a màxims protectors contra un càncer un conjunt de fruits que encapçala el bròquil, seguit de pastanaga, la col, el tomàquet, el nabius, el raïm, la pinya, el pomelo, la llimona, papaia, carxofa, escarola i ceba, figuren entre els principals. 

  

 En un terme mitjà pel que fa al seu poder protector, se situen els llegums i els cereals integrals, amb un creixent predomini dels que no contenen gluten, com per exemple la quinoa o el blat de moro. A continuació, se citen el peix a la planxa i la carn d’au. Com a «poc recomanables» figuren les begudes alcohòliques, els greixos saturats que formen embotits i carns vermelles, la sal, el sucre refinat i fins i tot el marisc i la rebosteria.

  

 Els percentatges de prevenció que s’aconsegueixen seleccionant un menú ultrasà oscil·len, segons indiquen diversos estudis consensuats, entre un 20% i un 25%: és a dir, un de cada quatre càncers s’atribueixen a incorreccions en la forma de menjar, sostingudes en el temps. O a la inversa, una dieta sempre saludable podria suprimir aquesta mateixa proporció d’opcions de patir un càncer. 

  

 Un altre 20% de càncers està associat a la contaminació causada pel trànsit de vehicles. «Les dietes en què abunden de forma variada fruites i verdures evitarien un 20% o més de tots els tipus de càncer», indica la web de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), que s’endinsa fins i tot en el tipus de tumor que és possible evitar si s’inclouen determinats aliments en els menús quotidians. «Les fruites i verdures protegeixen, sobretot, contra tumors malignes de la cavitat oral, esòfag, estómac, còlon i recte, pàncrees i bufeta –indica l’AECC–. Els cereals, millor si són integrals, i els llegums, que augmenten el volum dels excrements, disminueixen el temps de trànsit dels aliments a l’intestí gros i faciliten que qualsevol substància cancerígena que poguessin contenir estigui poc temps en contacte amb les parets intestinals».

Notícies relacionades

  

  El component genètic i hereditari dels tumors més freqüents –mama, còlon, pròstata i ovari– explica «entre un 5% i un 10%» dels casos, indica la genetista Balmaña. La resta de factors que determinen a patir un tumor maligne són «una amalgama de causes», sintetitza l’especialista. 

Molècules beneficioses que s'obren pas

4. Els gasos que expulsen els tubs d'escapament dels vehicles -que expliquen fins a un 20% dels càncers que afecten la població- van adquirint importància a mesura que s'investiga sobre la seva acció en el sistema pulmonar i al cervell. Els més afectats són els nens.