Salut va estar dues setmanes sense informar de l'enterovirus la població

foto 3075759

foto 3075759

1
Es llegeix en minuts
A. G. / BARCELONA

La secretaria de Salut Pública va tenir constància que hi havia un incipient brot d’encefalitis infantil causada per un enterovirus a «principis de maig», informen especialistes de l’Hospital de la Vall d’Hebron. El servei de medicina preventiva i epidemiologia d’aquest hospital va alertar en aquell moment la Conselleria de Salut, que dirigeix Antoni Comín, que hi havia una agrupació anormal de casos d’encefalitis, que havien sigut atesos en aquest centre. Atenent aquesta advertència, Salut va alertar el 6 de maig els pediatres dels hospitals i els centres d’atenció primària, però no va difondre públicament l’existència d’aquest possible brot fins al dia 17 a la nit, i amb una notable escassetat de dades.

Aquesta demora va impedir que famílies, educadors i fins i tot especialistes no pediàtrics poguessin estar vigilants davant la possible simptomatologia vírica dels nens que custodien o visiten, i també va evitar que s’extremessin les mesures d’higiene recomanades.

Notícies relacionades

La conselleria ha justificat el seu silenci en la dificultat, encara no resolta, de puntualitzar el serotipus víric específic que afecta els 48 nens diagnosticats. «Tècnicament, no és possible parlar de brot infecciós si no hi ha una acumulació de casos afectats per un mateix virus», explica el microbiòleg Tomás Pumarola, de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Si no hi ha brot infecciós d’una malaltia de declaració obligatòria, no és imprescindible difondre-la.

Nombrosos ciutadans han criticat a través de les xarxes socials Salut pel buit informatiu en què va mantenir la població durant més de 10 dies. Ahir, Salut va resoldre el silenci i es va comprometre a informar puntualment sobre l’evolució de l’episodi infecciós.