CANVIS QUIRÚRGICS

Fins a un 40% de les dones operades de càncer de mama tenen mala qualitat de vida

Cirurgians de tot Europa proposen revisar la tendència a conservar el pit després d'extirpar el tumor

El Sant Pau reconstrueix la mama amb teixit de la pacient en la mateixa intervenció que elimina el càncer

Una dona se sotmet a una mamografia per radiografiar-li l’estat del pit.

Una dona se sotmet a una mamografia per radiografiar-li l’estat del pit. / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

La cirurgia que extirpa el càncer de mama  càncer de mamaestà en revisió a tot Europa, a partir del fet que un ampli estudi internacional, en què han participat hospitals barcelonins, hagi constatat que entre un 30% i un 40% de les dones a les quals no es va reconstruir el pit després d'extirpar el tumor tenen una mala qualitat de vida que, segons els especialistes, s'hauria pogut evitar. "Encara s'hi pot posar remei", ha indicat Jaume Masiá, director del servei de cirurgia plàstica de l'Hospital de Sant Pau, de Barcelona, en la presentació de les dades d'aquest estudi europeu.

El doctor Masiá reconstrueix des de fa gairebé 20 anys les mames que són objecte d'extirpació d'un càncer, intervenció que realitza en el mateix acte quirúrgic en què s'elimina el tumor, utilitzant teixit de la pacient. D'aquesta forma, la pacient pot rebre sessions de radioteràpia, si cal, sense que la reconstrucció pateixi alteracions, ja que no s'ha utilitzat material aliè, com són les pròtesis de silicona. Aquestes pròtesis estan desaconsellades quan la pacient ha de rebre radioteràpia.   

Notícies relacionades

La tendència a practicar una cirurgia conservadora que evités les pròtesis de silicona, iniciada en els anys 80 i encara prevalent en nombrosos hospitals, ha conduït nombroses dones a viure amb seriosos problemes de caràcter emocional, psíquics i de relació social que, segons Masiá, s'eviten recomponent el pit operat amb la finalitat que els dos pits recuperin un aspecte simètric.

La cirurgia conservadora s'ha practicat, i s'aplica, fins i tot quan la dona perd fins al 50% de la mama que contenia el tumor, i això provoca un aspecte de mutilació o buit que resulta evident i impedeix desenvolupar una vida personal i social normalitzada, va indicar el cirurgià.   

Temes:

Càncer