AVENÇ MÈDIC

Un test al diagnosticar el càncer de mama prediu com anirà el tractament

La prova permet decidir la millor estratègia terapèutica i de seguiment en cada cas concret

Un metge observa la mamografia d’una pacient.

Un metge observa la mamografia d’una pacient. / AP / TORIN HALSEY

2
Es llegeix en minuts

Un test genòmic realitzat en el moment del diagnòstic d'un càncer de mama prediu el pronòstic i la resposta al tractament amb quimioteràpia, segons ha demostrat un estudi dirigit per metges i investigadors de l'Hospital Clínic i de l'Idibaps de Barcelona.

L'estudi, en què també han participat investigadors de la Vall d'Hebron-Institut d'Oncologia (VHIO) i de la Universitat de Carolina del Nord, es publica avui a la revista 'BMC Medicine'.

Segons el treball, els tests genòmics al fer el diagnòstic del càncer de mama permeten identificar la verdadera biologia del tumor i proporcionen informació valuosa sobre el pronòstic de la pacient i la resposta del seu tumor al tractament amb quimioteràpia.

DETERMINAR L'ESTRATÈGIA

Segons ha explicat el cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic i de l'equip d'investigació genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l'Idibaps, Aleix Prat, el treball, traslladat a la pràctica clínica, permetria decidir en un comitè multidisciplinari quina és la millor estratègia terapèutica i de seguiment en cada cas concret.

Actualment  aquests tests s'utilitzen una vegada s'ha fet la cirurgia en pacients amb tumors sensibles a hormones per decidir si és necessària la quimioteràpia

Prat, que ha coordinat l'estudi, ha recordat que en els últims anys diferents treballs han evidenciat que en el context del càncer de mama les dades basades en genòmica proporcionen informació útil a nivell biològic, pronòstic i predictiu.

Actualment, els tests genòmics s'utilitzen de manera seleccionada, una vegada s'ha fet la cirurgia en pacients amb tumors sensibles a hormones, per decidir si és necessari el tractament posterior amb quimioteràpia.

L'estudi ha avaluat la possibilitat d'usar aquests tests en la pràctica clínica en qualsevol tipus de càncer de mama i la seva utilitat a l'hora de predir la resposta al tractament amb quimioteràpia i el pronòstic abans de fer qualsevol intervenció.

Els investigadors han avaluat les dades genòmiques i clíniques de 957 pacients amb càncer de mama, una de les sèries més grans publicades fins ara, per determinar la capacitat d'identificar el subtipus molecular del tumor i avaluar la seva utilitat a predir la resposta a la quimioteràpia i el pronòstic de la pacient.

Els investigadors han evidenciat que la biologia identificada amb dades genòmiques és la variable més important per predir la resposta al tractament i la supervivència, més enllà de les 4 o 5 variables que s'utilitzen actualment a la clínica.

"En aquest estudi hem vist que incorporar la genòmica a la pràctica clínica ens ajudaria a classificar millor els tumors i a establir el tractament més adequat", ha resumit Prat.

Segons l'oncòleg, aquestes plataformes genòmiques permeten identificar de manera fiable i reproduïble el subtipus molecular de càncer de mama i, si es fan en el moment del diagnòstic, prediuen la sensibilitat al tractament amb quimioteràpia, així com la supervivència a llarg termini.

LA PROVA JA S'UTILITZA

Notícies relacionades

"A la unitat de càncer de mama del Clínic hem començat a incorporar el test en el moment del diagnòstic i, abans de prendre una decisió terapèutica, discutim el resultat en el comitè de càncer de mama amb tots els especialistes", segons Prat.

L'estudi obre noves vies d'investigació en càncer de mama, ja que "en aquests moments estem avaluant com els canvis genòmics durant el tractament de quimioteràpia o amb fàrmacs biològics innovadors ens poden ajudar a predir millor la resposta i la supervivència dels pacients", ha dit Prat.

Temes:

Càncer