L'Ebola rebrota a Sierra Leone hores després que l'OMS declarés el final de l'epidèmia

Els metges constaten que una dona que va morir dilluns patia el virus hemorràgic

Aquesta mort forma part del mateix brot que va començar el desembre del 2013

Sanitaris traslladen el cadàver d’una víctima d’Ebola, el març passat, a Monròvia (Libèria).

Sanitaris traslladen el cadàver d’una víctima d’Ebola, el març passat, a Monròvia (Libèria). / AP / Abbas Dulleh

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Els metges han confirmat que una dona que va morir a principis de setmana a Sierra Leone ha donat positiu pel virus de l'Ebola després de practicar-li dues anàlisis serològiques per assegurar el resultat, han informat aquest divendres mitjans locals. Aquest cas es coneix poques hores després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés aquest dijous el final de l'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica occidental

La dona, que vivia al districte de Tonkolili, al nord de Sierra Leone, va ingressar en una clínica procedent d'un poble pròxim a la frontera amb Guinea i, per ara, és l'única persona del seu entorn que ha mostrat símptomes, tot i que les autoritats han de localitzar totes les persones amb les quals ha estat en contacte per fer-los més proves i mantenir-les en quarantena.

En els els últims mesos han mort gairebé 4.000 persones a causa del virus hemorràgic a Sierra Leone. Els tres països afectats pel brot --Sierra Leone, Guinea i Libèria-- han registrat 11.315 morts i 28.637 infectats. Les 17.322 persones supervivents són vigilades de forma excepcional per les organitzacions d'ajuda que segueixen en el perímetre infecciós, tenint en compte l'elevat risc que es produeixin recaigudes. Els homes supervivents transmeten traces del virus de l'Ebola durant un mínim de nou mesos, i les dones el traslladen durant sis mesos a través de la lactància, en cas de tenir fills i donar-los de mamar.    

EVENTUALS RECAIGUDES

El 7 de novembre, l'OMS va declarar Sierra Leone oficialment lliure d'Ebola, després de complir-se 42 dies des que donés negatiu el segon test de diagnòstic a l'últim pacient infectat al país. Els tres països afectats han de superar un segon període de 90 dies, denominat de vigilància extrema, en previsió que es produeixin eventuals recaigudes. El 5 de febrer Sierra Leone hauria superat aquest termini. 

Aquest dijous, l'OMS va anunciar que totes les cadenes de transmissió del virus conegudes havien sigut inactivades en l'epidèmia de l'Àfrica occidental, tot i que va recordar que els tres països "afronten un alt risc de petits brots addicionals" de la greu malaltia. Qualsevol recaiguda suposa reiniciar el període de control previ a la declaració d'extinció.

El risc de reinici, no obstant, és cada vegada menor, ja que està directament relacionat amb la presència de virus entre la població supervivent o la que no va emmalaltir. "Però hi pot haver més casos i hem d'estar preparats per a això", va alertar el representant especial de l'OMS per al control de l'Ebola, Bruce Aylward.

La situació és fràgil,  ja que l'absència de casos implica el risc que s'abaixi la vigilància 

Aquest és el quart rebrot que es produeix en l'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica. Libèria ha registrat tres recaigudes: al maig, al setembre i al novembre, l'última de les quals va superar els 42 dies sense infecció aquest dijous.

Notícies relacionades

L'evident fragilitat de la situació aconsella no abandonar ni la vigilància ni les mesures higièniques i sanitàries aplicades a Sierra Leone, Guinea i Libèria, i així ho han fet saber les organitzacions sanitàries que segueixen a la zona. També es mantenen en alerta els organismes sanitaris occidentals, ja que la reducció de la infecció implica el risc que s'abaixi la vigilància i el rigor assistencial.

El rebrot de Sierra Leone, en qualsevol cas, suposa un nou cop per al sistema sanitari d'un país que intenta reiniciar la seva reconstrucció des de fa molts mesos. La comunitat internacional vinculada a organismes d'ajuda mèdica i humanitària han fet una nova crida per no oblidar que el perill d'expansió de l'Ebola segueix molt present. Entre altres raons, pel desconeixement precís del lloc, o animal, on el virus es preserva latent, i de la cadena de coincidències que el posa en contacte amb un ésser humà. L'inici que desencadena una epidèmia d'Ebola segueix sent una incògnita.

Temes:

Àfrica Ebola