La diabetis ha augmentat gairebé un 30% en quatre anys a Catalunya

Prop de mig milió de catalans pateixen aquesta patologia

2
Es llegeix en minuts

La diabetis ha augmentat gairebé un 30% en quatre anys a Catalunya, segons dades facilitades aquest dimecres pel Departament de Salut, que ha recordat que seguir hàbits saludables pot prevenir fins a un 70% l'aparició d'aquesta patologia, que afecta mig milió de persones només a Catalunya.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diabetis el 14 de novembre, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha remarcat que, segons un estudi elaborat per la Federació Internacional de Diabetis, "un estil de vida més saludable pot prevenir l'aparició de la diabetis fins a un 70%".

Boi Ruiz també ha subratllat que la diabetis és una "malaltia paradigmàtica, és la primera causa d'altres malalties", com la hipertensió, que afecta el 65% de diabètics, i al mateix temps està relacionada amb mals hàbits, com el tabaquisme, que afecta el 13% de persones que pateixen diabetis.

El subdirector general de Planificació Sanitària de la Generalitat, Esteve Saltó, ha informat que la diabetis ha passat d'afectar el 4,7% de la població catalana més gran de 15 anys el 1994 al 5,7% el 2010 fins al 7,4% el 2014.

La secretària del Consell Assessor sobre la Diabetis a Catalunya, Conxa Castell, ha destacat que la diabetis afecta més els homes (7,9%) que les dones (6,9%), "possiblement perquè hi ha més homes que pateixen obesitat" i són dues malalties directament relacionades, ja que el 49,4% de les persones diabètiques tenen sobrepès.

NIVELL D'ESTUDIS

Castell ha afegit que les persones amb un nivell d'estudis bàsics o sense estudis tenen més del doble de probabilitats de patir diabetis que la població amb estudis universitaris, ja que "tenir menys coneixement significa l'augment dels mals hàbits que provoquen un augment de l'obesitat i de la diabetis".

El membre de l'Equip d'Atenció Primària Besòs - Programa Pacient Expert de Catalunya Jesús Medina ha assegurat que el programa l'ha ajudat a "responsabilitzar-se de la seva pròpia malaltia" i ha millorat els resultats de molts pacients, "que cada any han anat abaixant el seu nivell de sucre a la sang".

La infermera del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels (Baix Llobregat) Laura Sancho ha destacat que el Programa Pacient Expert ha fet que "el pacient sigui qui té el poder i nosaltres -personal sanitari- siguem els consultors".

Laura Sancho ha afirmat que la responsabilitat dels pacients ha fet que disminueixi el nombre d'urgències, "ja que tenen prou coneixement per saber quan han de parlar amb cada metge", i "ha afavorit tant els pacients com el personal sanitari per portar a terme el treball".

PLA INTEGRAL

Conxa Castell ha presentat les actuacions del Departament de Salut per prevenir la diabetis, com el pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) o la nova pestanya Canal Diabetis de la pàgina web del Departament de Salut.

Notícies relacionades

Castell ha afirmat que "més de la meitat de persones amb diabetis controlen de forma òptima la seva malaltia i ha concretat que "el 56,6 % dels malalts de diabetis tipo 2 -la més comú- tenen un control de glucèmia adequat".

El vicepresident de l'Associació de Diabètics de Catalunya, Artur Roldan, ha reconegut que la diabetis "és una malaltia que pot arribar a ser greu", però ha considerat que la sanitat catalana és "el paradís de la diabetis, ja que disposa de mecanismes i polítiques per a diabètics com en cap altre lloc".

Temes:

Diabetis