EL SÍNDIC INVESTIGA

Salut destitueix el cap de cirurgia de la Vall d'Hebron que va denunciar dues morts per les retallades

Galiñanes segueix com a metge adjunt de l'hospital, on continua passant consulta

Protesta contra les retallades davant l’hospital de la Vall d’Hebron, al maig.

Protesta contra les retallades davant l’hospital de la Vall d’Hebron, al maig. / ARXIU / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha destituït el fins ara cap de Cirurgia Cardiovascular de l'Hospital Vall d'Hebron de BarcelonaManuel Galiñanes, que va denunciar dues morts per les retalladesManuel Galiñanes, i l'ha substituït pel cap clínic d'aquest servei, Albert Igual, que ha assumit el càrrec en funcions, han informat fonts.

El relleu, que es va efectuar aquest mateix dilluns, es produeix després que Galiñanes denunciés el 28 d'octubre davant el Síndic de Greuges i l'ICS la mort de dos pacients a l'estiu a causa de la reducció de les sessions quirúrgiques.

El Vall d'Hebron ha argumentat que la marxa de Galiñanes s'ha produït "a conseqüència de la seva renúncia per continuar el procés d'avaluació per renovar el càrrec", cosa que han de fer tots els caps de servei cada quatre anys per mantenir aquesta responsabilitat.

METGE ADJUNT

Fonts pròximes al cirurgià han explicat que Manuel Galiñanes segueix treballant a l'hospital i ocupa la posició de metge adjunt del centre, on aquest matí ha passat consulta.

Quan va transcendir la polèmica, la direcció de l'hospital va desmentir "de forma rotunda" aquests dos casos, va anunciar mesures legals, i va atribuir la denúncia a motius personals del cirurgià per no superar l'avaluació interna del centre, a la qual va renunciar voluntàriament.

ELS FETS

Segons va explicar Galiñanes, en el seu servei es portaven a terme 15 sessions quirúrgiques --equival a una operació però poden ser més-- setmanals, però al juliol i agost les directrius van canviar i només se'n van programar dos o tres per setmana.

Notícies relacionades

L'hospital va replicar que no hi havia llista d'espera per a aquestes intervencions: van passar de les 15 habituals, a 8-10 al juliol i a 6-7 a l'agost pel descens de l'activitat durant les vacances, i va assegurar que estaven "subjectes a la demanda" i que un equip multidisciplinari va garantir que cap pacient quedés sense operar.

El Síndic de Greuges va obrir una investigació sobre la qüestió, després de rebre la denúncia i la Conselleria de Salut i l'hospital li van enviar tota la documentació relativa a l'assumpte per aclarir els fets amb celeritat.