MALALTS DEL COR

El Síndic investiga la mort de 2 pacients per retallades

Un cap de cirurgia de la Vall d'Hebron afirma que van morir al no ser operats a temps

Protesta contra les retallades davant l’hospital de la Vall d’Hebron, al maig.

Protesta contra les retallades davant l’hospital de la Vall d’Hebron, al maig. / ARXIU / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO/ BARCELONA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació sobre la queixa del cap de Cirurgia Cardiovascular de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, Manuel Galiñanes, que vincula la mort de dos pacients aquest estiu amb les retallades en la qualitat assistencial que ha patit el centre sanitari. Segons Ribó, és la primera queixa que rep en què s'estableix «un nexe causal entre unes retallades i fets com aquests».

Galiñanes afirma que dos pacients de l'hospital, qualificats com a urgents, van morir abans de poder ser operats per la falta de recursos davant la situació creada per les retallades. Un, mentre estava ingressat a la planta esperant l'operació, i l'altre, després que la intervenció fos posposada dues vegades, la segona perquè el pacient tenia febre i no se'l va poder ingressar per falta de llits. El metge denuncia que el servei de Cardiologia, que s'havia reforçat amb anterioritat per anar alleugerint la llarga llista d'espera, va ser víctima de la falta de personal, del fet que els dos quiròfans exclusius estaven dedicats a altres intervencions menors i que els llits dedicats a cardiologia acollien pacients d'altres unitats.

PETICIONS D'AGILITAT / La Conselleria de Salut i l'hospital de la Vall d'Hebron han enviat motu proprio documentació sobre el cas després de l'escrit de queixa del metge, ha precisat Ribó. Les dues entitats han demanat al Síndic celeritat en la investigació dels fets. L'hospital nega els fets denunciats i assegura que els pacients no van morir a causa de les retallades, sinó com a conseqüència de les seves patologies.

Notícies relacionades

També Metges de Catalunya, el sindicat majoritari en la sanitat pública catalana, ha sol·licitat a Salut una «investigació en profunditat» sobre els dos casos, i sobre quins eren els recursos humans i tècnics de què disposava aquest estiu l'hospital per atendre la cirurgia cardíaca, de la qual ja havia denunciat fa dos anys les llargues llistes d'espera. L'associació el Defensor del Pacient ha demanat a la fiscalia que obri una investigació.

Galiñanes, abans de presentar la queixa al Síndic, ja havia denunciat el cas davant la Conselleria de Salut i l'Institut Català de la Salut, sense resultat.