Quaranta voluntaris participen en l'assaig de la vacuna de l'Ebola a Espanya

La prova permetrà mesurar la resposta d'anticossos contra aquest virus i oferirà dades de seguretat

Una mostra de la vacuna experimental contra l’Ebola VSE-EBOV, a l’hospital de Ginebra, dimecres.

Una mostra de la vacuna experimental contra l’Ebola VSE-EBOV, a l’hospital de Ginebra, dimecres. / AP / MATHILDE MISSIONEIRO

3
Es llegeix en minuts

Un total de 40 voluntaris participen des de finals de setembre a l'Hospital La Paz-Carles III de Madrid en l'assaig clínic de la vacuna experimental contra l'Ebola que permetrà mesurar la resposta d'anticossos contra aquest virus i oferirà dades de seguretat.

Els resultats experimentals d'aquesta vacuna, la VSV-EBOV, es van donar a conèixer el 31 de juliol i mostren un "alt grau d'efectivitat" després d'haver sigut provada en més de 4.000 persones en contacte amb la malaltia a Guinea Conakry.

Espanya participa juntament amb els EUA en aquest assaig amb un estudi en voluntaris sans que estan rebent diferents lots de la vacuna i una dosi superior amb l'objectiu d'intentar demostrar si tots els lots produeixen el mateix nivell d'anticossos i de completar les dades de seguretat.

Segons ha explicat a Efe el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses del Carles III, José Ramón Arribas, l'objectiu de l'estudi en què participa Espanya no és mostrar l'eficàcia de la vacuna, ja que no hi ha casos d'Ebola al país.

"És un estudi per a voluntaris sans que volen col·laborar de manera altruista en el desenvolupament de la vacuna", ha matisat aquest metge, que va formar part de l'equip que va tractar els tres espanyols infectats per l'Ebola.

En tots els desenvolupaments de vacunes sempre hi ha estudis en voluntaris sans en qui es pot mesurar la resposta d'anticossos, a més d'oferir "dades molt bones de seguretat de la vacuna" i d'efectes adversos.

A Espanya hi participen un total de 40 voluntaris sans que han accedit a l'estudi a través la informació anunciada dins del mateix hospital.

RESPOSTA SATISFACTÒRIA

"Només amb això hi ha hagut una resposta molt satisfactòria de moltes persones que han volgut col·laborar", entre elles algun cooperant que potser se n'acabarà beneficiant si la vacuna funciona i viatja a l'Àfrica.

Els únics requisits per participar en l'assaig impliquen tenir entre 18 i 65 anys, estar sa i no tenir les defenses baixes, i els criteris d'exclusió són estar embarassada o tenir alguna malaltia que produeixi immunosupressió.

Arribas subratlla que el que s'inocula no és el virus de l'Ebola en si, sinó un virus animal, que en principi és innocu per a l'ésser humà, al qual s'ha posat una proteïna del virus Ebola.

Així, el cos sintetitza anticossos contra aquesta proteïna que són protectors davant la malaltia per virus de l'Ebola.

Aquests 40 voluntaris tindran un seguiment durant sis mesos, període durant el qual s'observarà si presenten algun símptoma i se'ls extraurà sang periòdicament per comprovar si han produït anticossos davant el virus.

"Esperem que hi pugui haver febre baixa i alguns dolors articulars, no esperem res més", indica Arribas, que assenyala que en l'estudi hi participen més de 1.000 pacients entre els EUA i Espanya, i per tant es trigarà temps a analitzar els resultats.

L'Hospital La Paz-Carles III també col·labora amb el doctor Rafael Delgado, del servei de Microbiologia de l'Hospital 12 de Octubre, en un seguiment de donants de sèrum per veure en quin moment es produeix la quantitat més gran d'anticossos neutralitzants que després puguin ser usats per a altres pacients.

NIVELL D'ANTICOSSOS EN AUGMENT

De moment, la investigació ha permès conèixer que, a mesura que passen els mesos, el nivell d'anticossos va augmentant, "però no sabem encara el moment màxim".

Preguntat pel motiu de la curació de l'auxiliar d'infermeria Teresa RomeroTeresa Romero, que es va contagiar per Ebola, cosa que es va saber avui fa un any, Arribas lamenta que no se sap què va ser exactament el que la va curar.

Notícies relacionades

"S'han tractat 27 pacients en països desenvolupats, cadascun amb un tractament no idèntic, i lamentablement hem après algunes coses, però no sabem què és el que ha curat el pacient", assenyala.

Explica que tots ells tenen el comú denominador del tractament de suport, de reposició de líquid i de sals. "No tenim dubte que això contribueix a la supervivència del pacient, fet que en si mateix és un avanç perquè no s'havia utilitzat mai en pacients amb Ebola".

Temes:

Voluntaris