Cap de Medicina Materno-Fetal i Director de BCNatal del Clínic-Sant Joan de Déu

Eduard Gratacós: «La nostra meta és arribar a l'excel·lència»

«La nostra meta és arribar a lexcel·lència»_MEDIA_1

«La nostra meta és arribar a lexcel·lència»_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Vuit del matí. Ho sento, no hi ha cap altra hora. Quinze minuts abans d'entrar al quiròfan per realitzar una de les seves 200 intervencions anuals al fetus d'una dona embarassada que, com 2.000 més que hi ha al món, es despertarà sabent, amb un somriure als llavis i acariciant-se el melic, que el doctor Eduard Gratacós ha tornat a obrar el miracle de salvar el seu nadó d'una mort segura al néixer. No vull explicar-los com és el despatxet d'aquest geni al Clínic de Barcelona. Només els diré que tres de les 14 intervencions d'aquest tipus que es realitzen al món han estat inventades per Gratacós, director de BCNatal del Clínic-Sant Joan de Déu.

Gratacós és dels convençuts (i al Clínic són legió els que pensen així) que La Paz ha jugat amb cartes marcades («ha pesat en gran manera la centralitat a l'hora de tancar aquesta qualificació») en aquest rànquing on l'hospital públic català hauria de ser considerat «per molt, bé, en realitat ho és», el millor hospital d'Espanya. «Perquè som un dels 10 millors hospitals d'Europa, el que més investiga, el que més innova i el que més publica».

Buscant la perfecció

I aquest miraculós pare d'un munt de nadons malalts al ventre matern ho explica de forma senzilla: «Fa 40 anys, una sèrie de metges, de professionals, van decidir que aquest hospital treballaria enfocat cap a l'excel·lència i que aquesta seria la seva meta. I per a això es dotaria de mecanismes perquè aquí treballessin els millors i perquè el model, que té com a prioritat els mèrits científics dels seus treballadors, no canviés mai. Això, que ara ho té claríssim tothom, va ser la intuïció d'uns avançats al seu temps, d'uns il·luminats, que ho van veure cristal·lí fa quatre dècades».

Notícies relacionades

Gratacós, que fa diverses voltes al món cada any ensenyant, ajudant els seus col·legues, compartint coneixements amb metges de tots els racons del planeta, s'apunta i defensa la teoria i pràctica del Clínic: «No hi ha bona assistència sense investigació. Si vols ser molt bo, excel·lent, en medicina, has de ser molt bo, excel·lent, en investigació». I parla, encara que no sé si li agrada, de Fórmula 1. «Si vols vendre Mercedes, has d'investigar. Si vols vendre terceres marques, copia els cotxes que hi ha al mercat. Mercedes és a la Fórmula 1 per investigar, provar, experimentar i, després, fer cotxes de carrer d'altíssimes prestacions».

No vol anar-se'n al quiròfan sense destacar, per descomptat, que «el Clínic és, a més a més, l'imperi del professional, i el que ha garantit la seva excel·lència, ¡i tant de bo no canviï!, és que sempre ha estat protegit de la política. No critico els polítics; defenso els professionals».