l'epidèmia

La resposta internacional contra l'Ebola és un "fracàs miserable"

El Banc Mundial alerta del risc que el virus es globalitzi si no s'ajuda l'Àfrica

L'ONU estima que la cooperació s'ha de multiplicar per 20 per aturar el brot

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els líders de l'ONU, el Banc Mundial i els tres països africans més afectats per l'Ebola van llançar ahir un prec desesperat a la comunitat internacional perquè deixi de contemporitzar i augmenti les ajudes financeres i els enviaments de personal sanitari i material a l'Àfrica occidental per contenir l'expansió de l'epidèmia d'Ebola. La situació allà no deixa d'empitjorar, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), mentre els primers casos del virus es colen a Europa i els EUA. «Hem fracassat miserablement en la resposta», va afirmar el president del Banc Mundial, Jim Kim, en una entrevista paral·lela.

Kim va presidir a Washington una reunió en què van participar els representants de desenes de països i organitzacions. I molt poques coses de les que s'hi van sentir van ser tranquil·litzadores. «Necessitem treure els morts dels nostres carrers i de les cases de les nostres famílies», va dir per videoconferència la presidenta liberiana, Ellen Johnson. Segons l'OMS, el seu país només té llits per al 21% dels pacients que han contret el virus, un percentatge que a Sierra Leone puja al 26%.

En la reunió es va fixar un objectiu clar per mirar de frenar l'expansió de l'epidèmia: durant els dos mesos vinents s'ha d'aconseguir que el 70% dels infectats rebin tractament i que el 70% dels morts siguin enterrats amb seguretat. Per aconseguir aquests objectius, però, hauria d'augmentar enormement la cooperació internacional.

MOLT PITJOR / El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va assegurar que les ajudes s'haurien de multiplicar per 20. Perquè aquest ja no és només un problema de l'Àfrica, on han mort 3.879 persones per l'Ebola, segons l'últim balanç de l'OMS. «Hem fet tard, hem fet tard», va afirmar el president del Banc Mundial. «Jo els dic als ministres de Finances: mirin què està passant a Espanya. La cosa encara es posarà molt més malament», va afegir Kim en una entrevista a The Guardian.

Notícies relacionades

Els diners estan arribant amb comptagotes, mentre l'epidèmia corca les economies d'uns estats enormement fràgils que havien crescut els últims anys a uns ritmes imponents. El Banc Mundial parla d'un impacte econòmic potencialment «catastròfic». En només tres setmanes ha multiplicat per 26 la seva estimació dels costos de l'Ebola a la regió, una factura que en el pitjor dels casos podria suposar la pèrdua de 25.800 milions d'euros a finals del 2015.

«En 30 anys treballant en salut publica, l'únic que he vist com això és la sida», va assegurar Tom Frieden, el director del Centre per al Control de les Malalties dels EUA.