La nova eina de diagnòstic

La tomosíntesi digital millora la precisió de les mamografies

descompon la mama en un centenar d'imatges d'un mil·límetre de gruix que es poden analitzar d'una en una. Permet la detecció de tumors molt petits i ajuda a descartar falsos positius

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO
MADRIDEJOS

Un aparell convencional de mamografies i un tomògraf digital en 3D són aparentment dues màquines similars dedicades al mateix objectiu -l'exploració diagnòstica del pit mitjançant rajos X-, però el nou sistema permet observar estructures sospitoses que van quedar ocultes per al sistema tradicional, sobretot en els casos més difícils, i també descartar falsos positius de nòduls. En essència, en lloc d'obtenir una imatge plana, el que fa el tomògraf és descompondre la mama en talls d'un mil·límetre de gruix que poden ser analitzats d'un en un, resumeix Sofía Torrubia, especialista del centre mèdic Cedimma, de Barcelona, que recentment ha incorporat un tomògraf per a mamografies.

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en dones. «Representa més del 30% de tots els càncers i és una de les causes més freqüents de mortalitat en la població femenina», diu Torrubia. Això explica la quantitat ingent de recursos utilitzats durant les últimes dècades en la millora del seu diagnòstic i tractament, gràcies als quals s'han aconseguit notables millores en la supervivència. «El pronòstic de la malaltia va íntimament lligat a una detecció precoç -insisteix Josep Maria Sabaté, director de Cedim-

ma-. La mamografia aconsegueix en molts casos una detecció tumoral precisa i en estadi precoç, però presenta sovint dificultats en dones amb mames denses o amb el pit fibrós, habitualment més joves i precisament amb tumors més agressius que poden passar inadvertits, ocults per la densitat de la mateixa glàndula». Per solucionar aquestes llacunes, i a partir de la mamografia digital, s'ha desenvolupat recentment la tomosíntesi.

A MANERA DE TALLS / «La tomosíntesi digital o mamografia 3D representa un dels avenços més importants dels últims 30 anys en el diagnòstic de les malalties mamàries», considera Sabaté. Es tracta d'un procediment que, utilitzant un mamògraf com a font de rajos X, la tècnica de desplaçament angular de la tomografia i complexos algoritmes matemàtics, permet l'obtenció de múltiples imatges a manera de talls de cada mama. A diferència de la mamografia normal, en què es realitzen dues projeccions de cada pit, amb aquest nou procediment s'aconsegueixen aproximadament 100 imatges de cada un. «Anem passant imatge a imatge i podem tornar a una de concreta si ens interessa. Veiem els lligaments, l'estructura de la mama... i fins i tot un nòdul que no havíem vist amb l'altre sistema», explica Torrubia, mentre assenyala a l'ordinador els dos resultats.

«Estudis recents indiquen un increment d'aproximadament el 35% de casos de càncer de mama diagnosticats gràcies a la tomosíntesi, no visibles en la mamografia convencional -diu el director de Cedimma-. No és infal·lible, però és clar que és una gran millora».

La tomosíntesi evita molts errors de diagnòstic tant per excés (sospites infundades conegudes com a falsos positius) com per defecte (càncers no visualitzats, és a dir, falsos negatius). Tot això s'aconsegueix a més amb unes dosis de rajos X molt baixes, similars a les de la mamografia convencional, «i no representa per a la dona cap increment en la possibilitat de càncer radioinduït», diu Sabaté.

Notícies relacionades

CASOS CONFLICTIUS / La tomosíntesi es pot utilitzar per resoldre casos problemàtics o com a mètode de garbellament en poblacions asimptomàtiques per al diagnòstic precoç del càncer de mama. Per a la pacient, la prova és pràcticament tan breu com la mamografia tradicional, a penes vuit segons, i l'únic que varia és que l'arc de la màquina es mou durant l'anàlisi.

«Aquests sistemes s'estan generalitzant al món occidental, però aquí anem amb una mica de retard», afirma Sabaté, que assumeix que un gran condicionant és el preu del tomògraf digital: entre 300.000 i 400.000 euros. Hi ha tres factors que faciliten o dificulten la detecció dels tumors, explica Sabaté: «La qualitat dels equips, l'experiència del professional mèdic i el tipus de pit. I s'ha d'intentar avançar en tots tres».