Compte amb el mercuri
Menjar peix és important per a la salut. No obstant, quasi totes les espècies presenten restes de mercuri, que en quantitats altes és nociu.

PEIX BLANC, SÍ. El llenguado conté molt poc mercuri. /
El peix i els mariscos són fonamentals en una dieta saludable. Aquests aliments aporten altes quantitats de proteïnes i nutrients baixos en greixos saturats. Una persona que inclogui en la seva dieta una gran varietat de peixos i mariscos contribueix d'aquesta manera a millorar la seva salut cardíaca, i en el cas dels nens, el seu consum els ajuda a créixer i desenvolupar-se adequadament.
No obstant, gairebé tots els productes que arriben del mar tenen restes de mercuri, de manera que al menjar-los aquest metall entra al nostre organisme. Aquests contaminants s'acumulen als teixits grassos, i per això es troben sobretot en el peix blau, més que en el blanc. I com més gran és l'animal, més mercuri acumula. Això és així perquè el peix o el marisc ha passat més temps al mar, i per això n'ha ingerit en més quantitat.
A l'hora de consumir productes del mar s'han de seguir una sèrie de recomanacions. El cos absorbeix fàcilment el mercuri del peix i els nadons -fins i tot abans de néixer- i els nens petits són els més vulnerables davant altes dosis d'aquest metall, perquè els seus cervells i sistemes nerviosos encara estan en desenvolupament, i aquests són els òrgans que afecta el mercuri.
ELS RECOMANATS / Així, fins i tot de les varietats de peix i marisc amb nivells baixos d'aquest metall s'aconsella un consum màxim de dues vegades per setmana. Entre els peixos amb dosis molt baixes de mercuri hi ha l'areng, el verat, la truita arc iris, el salmó, les sardines, les anxoves i tot el peix blanc. A més, aquestes espècies tenen un alt contingut en greixos saludables. Entre els mariscos, es recomanen les cloïsses, els crancs de riu, les ostres, les vieires i les gambetes.
Amb dosis baixes, però més altes que les de les anteriors espècies
-s'aconsella que es consumeixin com a màxim sis vegades al mes-, figuren la truita de mar, la rajada, el rap, el bonítol i la llagosta. Amb quantitats altes -es recomana ingerir-los com a màxim tres vegades al mes-, el verat, el mero i el peix blau. Finalment, les espècies amb nivells de mercuri molt elevats i per tant perjudicials per a la salut, sobretot per als infants i les embarassades, són el tauró, el peix espasa i el verat gegant.
De tonyina de llauna, l'Agència d'Aliments i Fàrmacs, l'organisme regulador alimentari dels EUA, recomana que els nens no en mengin més de dues racions a la setmana, sempre que sigui clara. Si és a trossos o blanca, el més aconsellable és només una ració. La tonyina blanca és més gran, i per això acumula més mercuri.
Notícies relacionadesUNA MICA DE TOT / Pels bastonets de peix, molt utilitzats per exemple en amanides o sandvitxos, no ha d'haver-hi preocupació, ja que comunament s'elaboren amb peixos amb baixos continguts de mercuri.
S'ha de tenir en compte que en petites quantitats el mercuri no és nociu, i per això el que es recomana és menjar una mica de tot, per tenir una dieta equilibrada i bona salut. Així, si una setmana consumim molt peix o marisc, en les dues següents hem de reduir les quantitats d'aquests aliments en la dieta.
- Pressió estètica Tenir 13 anys i aparèixer (o no) en els rànquings de guapes de la teva classe: «Donen molta inseguretat, de vegades acabes plorant al lavabo»
- Tall històrica RODALIES "Ens deixen a l’estacada 16 mesos"
- Tendència urbana La proliferació del tardeig posa en alerta les patronals i Interior
- Celebració massiva La revetlla de Sant Joan 2025 desafia el pont festiu a Barcelona
- FESTES SOTA LA LUPA Un restaurant amb DJ