¿Què és la radioteràpia intraoperatòria, la tècnica per tractar el càncer de mama en una única sessió?

La radioteràpia intraoperatòria és un dels tractaments més eficaços contra el càncer ja que, a diferència de la radioteràpia tradicional, no afecta els teixits sans

¿Què és la radioteràpia intraoperatòria, la tècnica per tractar el càncer de mama en una única sessió?
3
Es llegeix en minuts
Belén Parrilla

Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, el 2022 es van diagnosticar al voltant de 280.100 casos de càncer. Els més comuns són els de còlon i recte, seguit pel de mama.

S’espera que aquestes xifres continuïn augmentant, no només al nostre país, sinó a nivell global. Per això, és molt important la investigació oncològica.

Espanya és un dels països que se situa a l’avantguarda dels tractaments oncològics.

En especial, i des dels últims anys, s’ha estudiat l’efectivitat de la radioteràpia intraoperatòria (RIO).

El doctor Pedro Lara, president de la Comissió Nacional d’Oncologia Radioteràpica del Ministeri de Sanitat, ha assenyalat durant la jornada informativa HealthTech Observer (HTO), organitzada per Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS) al costat de GMV que:

  • «El principal avantatge de la radioteràpia intraoperatòria és que es tracta d’una radiació molt més baixa aplicada al lloc exacte. A diferència de la radioteràpia externa, no afecta els teixits sans».

¿Què és la radioteràpia intraoperatòria?

La radioteràpia intraoperatòria (RIO) consisteix a aplicar altes dosis de radioteràpia, just en el llit quirúrgic que queda després d’extirpar el tumor.

És a dir, la RIO s’aplica al quiròfan directament sobre la zona afectada.

Això permet un tractament molt més precís del teixit cancerós, respectant les zones sanes del cos.

És especialment útil per tractar tumors que es troben molt a prop d’òrgans vitals.

S’utilitza com a tractament complementari a altres teràpies oncològiques i sol millorar significativament el pronòstic dels pacients. Però el principal avantatge és que permet reduir a una sola sessió el període de tractament radioteràpic.

¿En quins tipus de càncer s’utilitza aquest tractament?

Actualment, s’utilitza principalment per tractar:

  • Càncer de mama precoç

  • Càncer de recte

  • Càncer de pàncrees

  • Sarcomes

  • Tumors cerebrals malignes

¿Quins beneficis té la RIO en comparació amb la radioteràpia tradicional?

Tal com ens explica el doctor Lara:

  • «Aquest procediment és immediat, s’aplica en el mateix quiròfan, després de l’extracció del tumor. D’aquesta manera, s’elimina temps d’espera».

  • S’eviten més visites a l’hospital, és una tècnica «molt cost-eficient»

  • Està clínicament demostrat que «redueix el risc de recurrència de la malaltia».

  • Però, sobretot, el Dr. Lara insisteix que l’avantatge més gran d’aquesta teràpia és «que es redueix l’impacte emocional en el pacient. La RIO separa la persona de l’hospital i no el fa sentir com un malalt».

Fins i tot amb tots aquests avantatges, Lara apunta que la RIO «no arriba a substituir la radioteràpia externa en tots els casos».

¿Per què aquest tractament continua sent minoritari?

Segons afirma Miguel Ángel Infante, especialista en radioteràpia física de l’Hospital Gregorio Marañón, la principal limitació per portar aquesta tècnica a tot el territori espanyol és la «falta de professionals».

  • «Calcular la radiació exacta que necessita cada pacient és un procés lent».

A més, «els equips mèdics són complexos i és necessari que els professionals estiguin en contínua formació».

D’altra banda, per portar a terme la RIO és necessari un equip multidisciplinari, compost per cirurgians, oncòlegs i radiofísics, així com un quiròfan adaptat.

«Això suposa un esforç organitzatiu per part de l’hospital que no sempre estan disposats a assumir», reconeix Infante.

¿Està disponible aquest tractament en la sanitat pública?

Actualment hi ha 20 equips de RIO a tot Espanya i el cobreix el Sistema Nacional de Salut.

Tot i això, i com passa en molts altres casos, existeix una distribució desigual dels recursos, per la qual cosa no tots els pacients que el necessiten poden accedir a aquest tractament.

Encara hi ha quatre comunitats autònomes que no compten amb aquests equips: el País Basc, La Rioja, Navarra i les Illes Balears.

Un camp en constant innovació

Notícies relacionades

La investigació tecnològica en el camp de l’oncologia permet avançar a passos gegants cap a tractaments personalitzats i cada vegada menys invasius per als pacients. Un dels sistemes que ha suposat un abans i un després en la radioteràpia intraoperatòria és el simulador Radiance, desenvolupat per l’empresa espanyola GMV.

El simulador Radiance permet realitzar una estimació de la dosi de radiació que necessita cada pacient. S’aconsegueix, així, un control més gran sobre el tumor i es redueix la mortalitat, tal com afirma l’assaig clínic TARGIT-A, publicat a l’‘International Journal of Radiation Oncology, Biology and Physics’.