INFECCIOSES

¿Agafar fred ens posa malalts o només ens emmalalteixen els virus?

La resposta és molt fàcil, tot i que a molts els soni estranya: el que posa malalt són els virus. No hi ha una relació causa-efecte entre el fred i els refredats, per molt que la gent ho doni per fet

¿Agafar fred ens posa malalts o només ens emmalalteixen els virus?
3
Es llegeix en minuts

En qüestions de salut, ens passem la vida sentint les nostres mares i àvies allò de «no agafis fred», «abriga’t, que et posaràs malalt»… i hem acabat pensant que el fred és una de les coses més perilloses que hi ha.

Però com que des de la pandèmia tots hem après molt, i en la nostra vida ha entrat amb força la paraula ‘virus’ com a causant de tots els mals, almenys respecte a la salut, la següent pregunta té molta lògica:

¿el fred ens posa malalts o són només els virus?

La resposta és molt fàcil, tot i que a molts els soni estranya: el que posa malalt són els virus.

És imprescindible estar exposats a un virus per agafar un catarro, refredat o com vulguem dir-n’hi.

Perquè un refredat és una infecció viral de les vies respiratòries superiors. I si no hi ha virus no hi ha infecció. I si no hi ha infecció, no hi ha refredat.

No hi ha una relació causa-efecte important entre el fred i els refredats, per molt que la gent ho doni per fet, i tot i que sembli que la realitat ens ho ha confirmat centenars de vegades.

El que sí que és veritat és que són moltíssims els virus que ens poden causar un refredat comú. I que la majoria d’aquests virus es reprodueixen i els trobem sobretot en els mesos d’hivern, és a dir, quan i on fa fred.

Els llocs tancats

Un altre dels problemes que també provoca el fred és que passem molt més temps en interiors que al carrer. I els interiors no acostumen a ser llocs amplis, d’alts sostres... I tampoc solen estar meravellosament ventilats, precisament perquè fa fred.

Així que la majoria de nosaltres serem en espais reduïts i molt junts, cosa que facilita molt el moviment dels virus entre persones. Perquè alguns dels que entrin en aquests llocs ja portaran els seus virus i provocaran contagis.

La part dolenta de les calefaccions

Un altre problema afegit és en la calefacció. Perquè alhora que mantenim la casa calenta, també assequem l’ambient, i en conseqüència se’ns assequen les fosses nasals.

I amb els sins secs no hi ha bon flux de moc nasal i es fa més difícil el treball del sistema immunològic per frenar els virus.

A més, la baixa humitat interior pot promoure la transmissió de la grip.

Perquè tal com va demostrar una investigació del 2013, a baixa humitat relativa, el virus de la grip aconsegueix la màxima infectivitat, i a més humitat relativa, es produeix la inactivació del virus ràpidament després de tossir o esternudar.

L’explicació és que, quan hi ha molta humitat, els virus que expulsem amb un esternut, per exemple, s’adhereixen a les molècules d’aigua, que, al pesar més, cauen a terra abans de desencadenar una nova infecció.

Per contra, en una habitació seca aquests virus de la grip sovint continuen flotant fins que arriben a una nova víctima.

¿El fred pot influir-hi?

Si no hi ha virus, no.

Però hi ha alguns estudis realitzats en laboratori que suggereixen que el fred influeix indirectament i podria debilitar el sistema immunològic i fer-nos més vulnerables a aquests virus.

Per exemple, un estudi realitzat el 2017 a la Universitat Mahidol, a Tailàndia, va trobar que quan les cèl·lules immunes es refreden són menys efectives per combatre els virus, almenys en una placa de laboratori. I això podria facilitar que els virus infectessin més.

Un altre exemple el trobem al virus ‘Influenza’, que és el virus de la grip. Una investigació del 2008 va trobar que els conillets d’índies malalts de grip tenien més probabilitats de contagiar altres conillets d’índies a temperatures més fredes.

La raó descoberta en laboratori és en la membrana externa del virus de la grip, que està composta principalment per molècules conegudes com a ‘lípids’, que inclouen olis, greixos, ceres i colesterol, i que no es barregen amb l’aigua.

Doncs bé, a temperatures fredes, pròximes als zero graus, la coberta d’aquestes molècules es va solidificar en un gel. I això els permet viatjar més fàcilment d’una persona a l’altra.

Després, una vegada que entra al cos, la nostra calor en fon la coberta i el virus es posa a infectar les cèl·lules del seu nou hoste.

Notícies relacionades

Aquests arguments serien el més pròxims per afirmar que «el fred ens posa malalts».

Però sempre que hi hagi un virus que ens contagiï. Perquè sense virus no hi ha infecció.