Sabadell idea un ‘mapa de plagues d’escarabats’ per monitoritzar-les a partir d’un projecte pilot a dos barris
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En els últims anys, el canvi climàtic, amb l’increment de les temperatures i la falta de pluges, ha afavorit que augmentin les plagues urbanes, com la dels escarabats, en bona part de les ciutats del sud d’Europa. Sabadell no n’és una excepció i la ciutat ha viscut un increment de plagues durant els últims mesos, sobretot a l’estiu. De fet, aquest nou mandat capitanejat per l’alcaldessa Marta Farrés (PSC) es va crear per primera vegada una regidoria de plagues amb l’objectiu de «donar resposta a les noves necessitats», segons va exposar el consistori durant la presentació del nou govern.

Davant aquest increment, l’ajuntament explica que entre l’1 de gener i el 25 d’agost d’aquest any s’han portat a terme un total de 1.453 actuacions amb relació a les plagues, segons especifiquen fonts municipals i l’any passat es van gestionar 1.180 avisos ciutadans, un increment del 21,3% amb relació amb el 2021 (928 denúncies).

Per aquesta raó, s’està portant a terme una prova pilot per conèixer l’estat del clavegueram als barris de Gràcia i Can Feu, dues de les zones on s’havia detectat més presència d’aquests insectes. La diagnosi s’està fent a 824 pous de registre, concretament 707 a Gràcia i 117 a Can Feu, actuació per la qual el consistori pretén monotoritzar l’esmentat territori.

¿En què consisteix la prova pilot?

¿En què consisteix la prova pilot?Amb l’estudi s’obriran les tapes de pous i es documentarà en un mapa els punts on s’ha trobat activitat per conèixer l’extensió i distribució de la plaga i poder elaborar un pla sistemàtic i preventiu.

La regidora de Salut i Gestió de Plagues, Sílvia Garcia, ha qualificat la situació de «desafiament»: «Hem d’anar més enllà. Per això fem aquest estudi pilot en què obrirem les tapes del clavegueram i veurem si hi ha activitat o no per documentar-ho en un mapa, fer una diagnosi real i actuar. És un estudi pilot que després es podria extrapolar a tota la ciutat».

No obstant, el consistori ha recordat que les proves i estudis es porten a terme únicament a l’espai públic, ja que no tenen competències per actuar dins les cases privades. No obstant, especifiquen que «el més eficient és actuar de manera coordinada el particular i el consistori». 

Recomanacions

RecomanacionsL’ajuntament detalla que si algun ciutadà detecta la presència d’insectes o altres plagues urbanes als espais públics, se’n pot informar l’ajuntament ‘online’ a través de la web municipal o presencialment en el Servei d’Atenció Ciutadana més pròxim. Així, una vegada l’ajuntament notifica l’avís a l’empresa encarregada del servei, es desplaça a l’espai denunciat en un termini de 24 a 48 hores per verificar la presència de la plaga, valorar la situació i actuar.

Així mateix, recorden alguns consells per evitar la proliferació d’insectes i altres plagues com, per exemple, evitar deixar aliments a l’abast (guardar-los en pots hermètics, no deixar restes de menjar, especialment durant la nit), tapar bé les escombraries i mantenir un bon nivell general de neteja.

Notícies relacionades

Així com fer un bon manteniment de les canonades de les vivendes i edificis i de les connexions amb el clavegueram i segellar escletxes i esquerdes de portes, finestres, etc., per evitar que aquests animals puguin instal·lar-s’hi o refugiar-s’hi.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell