Endesa i Mossos

Tallen la llum a cinc famílies vulnerables en plena onada de calor

Barcelona guanya el primer judici a Endesa per tallar la llum a una família en risc

Acord històric per acabar amb la pobresa energètica

3
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Endesa i els Mossos d’Esquadra han tallat la llum a 28 famílies que viuen en un edifici ocupat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Sabadell. Aquestes famílies havien punxat el corrent, cosa que suposava un alt «risc d’incendi», segons confirma la companyia. No obstant, cinc d’aquestes famílies, amb menors a càrrec, estan sent ateses pels serveis socials, i per això tenen dret a accedir a un comptador social. Les entitats socials titllen l’actuació de «greu vulneració de drets humans».

La llei catalana de pobresa energètica dicta que les empreses que vulguin tallar la llum a les famílies que no poden pagar els rebuts ho han de consultar abans amb els serveis socials. No obstant, quan es tracta d’instal·lacions fraudulentes que posen en risc la salut de tot el veïnat, les empreses no estan obligades a comunicar aquest tall als ajuntaments. És el que ha passat aquest dimecres a l’edifici número 47 del carrer de Puig i Cadafalch de Sabadell, batejat com a ‘Guillem Agulló’ i okupat des del 2015 per la PAH. Segons la plataforma, hi viuen un total de 150 veïns, 30 menors i tres persones amb dependència. Els serveis socials confirmen que cinc d’aquestes famílies són ateses pels serveis socials de la ciutat per la seva situació de vulnerabilitat. Viuen en aquestes circumstàncies perquè no tenen cap altra alternativa.

«Ens regim a la llei, que estableix la suspensió immediata del subministrament quan hi ha una situació de connexió directa de risc, com és el cas», al·leguen des d’Endesa. Però des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) recorden que el 2021 Endesa es va comprometre a instal·lar comptadors socials a les famílies vulnerables que viuen ocupant vivenda perquè no tenen un altre lloc on acudir, comptant amb la col·laboració dels ens locals.

Aquestes cinc famílies de Sabadell no han vist ni un d’aquests comptadors. «Tallant-los la llum no estem solucionant el problema, l’estem agreujant: ¿com passaran l’onada de calor aquestes famílies sense poder encendre ni un miserable ventilador?, ¿com s’alimentaran si no poden tenir nevera?», es pregunta Campuzano. «És una vulneració de drets humans gravíssima», afegeix.

L’activista assenyala, a més, que no és el primer cas que l’elèctrica requereix als Mossos per fer un tall de subministrament a famílies en situació de pobresa. Té constància de tres casos més a Barcelona, un a Manresa i un altre a la cocapital del Vallès. «El que no pot ser és que els Mossos vagin a assistir els operaris d’Endesa per tallar la llum i que ni es coordinin amb Drets Socials per saber si hi ha famílies vulnerables», es queixa Campuzano.

Endesa assegura que aquestes famílies podran tornar a tenir electricitat si «regularitzen la instal·lació elèctrica i després contracten els subministraments». Una cosa amb què hauria d’estar d’acord la propietat i que molt probablement haurà de finançar el consistori.

Notícies relacionades

Els activistes lamenten que no s’hagi ofert una alternativa viable per a aquestes famílies. «Continuen estant desprotegides», es queixa Campuzano, que recorda que en alguns casos similars les famílies han tornat a punxar el corrent, cosa que genera encara més inseguretat i indefensió.

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Sabadell