Després del 28M

Marta Farrés torna a ser investida alcaldessa de Sabadell i estrena majoria absoluta

Marta Farrés torna a ser investida alcaldessa de Sabadell i estrena majoria absoluta

Ajuntament de Sabadell

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Marta Farrés (PSC) revalida la vara d’alcaldessa de Sabadell després dels bons resultats del 28M, en els quals va conquistar per primera vegada la majoria absoluta. Ha pres possessió aquest dissabte 17 de juny al migdia amb els vots dels 14 regidors del PSC i els dos regidors de Junts, després del Ple constitutiu del nou Ajuntament de Sabadell.

Una de les incògnites del futur mandat (2023-2027) és si Junts formarà part de l’executiu de Farrés, tot i que el PSC ja gaudeixi de majoria absoluta, a causa de la seva bona sintonia durant el mandat anterior i, ara, amb els vots de la formació independentista a disposició dels socialistes.

Els grups integrants del consistori aquest mandat 2023-2027 són el PSC (14 regidors), ERC (3), La Crida per Sabadell (3), Junts (2), En Comú Podem (2), Vox (2) i el PP (1). Durant el Ple de constitució municipal, cada partit polític ha presentat de forma simbòlica el seu cap de llista com a candidat a l’alcaldia.

Farrés presideix el consistori de la cocapital vallesana des del 2019, quan els socialistes van recuperar l’alcaldia després d’un govern quadripartit. Van passar un mandat en l’oposició (2015-19) després del sotrac polític que va suposar el cas Mercuri protagonitzat per Manuel Bustos, ara condemnat a la presó i que va ser alcalde de la localitat durant 13 anys.

Marta Farrés ha portat el partit socialista a recuperar l’hegemonia amb una majoria absoluta de 14 regidors, amb quatre regidors més que en els comicis anteriors. Ha sigut un retorn en dos passos: Farrés ja va guanyar amb claredat les eleccions municipals de la cocapital vallesana el 2019, quan va doblar regidors (i va passar de 5 a 10).

Els resultats evidencien la tendència a l’alça del partit socialista a Sabadell, que ha sumat nou regidors en vuit anys. Es pot recordar que cap formació aconseguia la majoria absoluta des del 2003, quan l’ostentava el govern capitanejat pel llavors socialista Manuel Bustos.

Una altra novetat és la irrupció de Vox –amb dos regidors– en un consistori on ERC ha caigut en picat, i ha passat de set a tres regidors, fet que ha desmuntat els seus pronòstics de conquistar vuit regidors. La Crida per Sabadell empata en segona posició amb els republicans (3 regidors). Completa la baixada generalitzada de l’independentisme que Junts perdés un regidor i passés de tres a dos regidors (8,13%).

Notícies relacionades

Pel que fa a la llista d’En Comú Podem,  Joan Mena recupera una mica del terreny perdut el 2019 i va doblar regidors aquestes eleccions, al passar d’un a dos (7,25%). No obstant, els partits constitucionalistes (PP i Vox) han absorbit els vots de Ciutadans, per la qual cosa la formació taronja perd la representació en el Ple municipal.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell