Justícia

«Arbitrarietat» en la policia canina de Sabadell: així és la pugna judicial consistori-agent

  • La defensa de l’agent A.H. enllesteix els detalls per presentar les al·legacions del recurs de l’ajuntament abans del 9 de març

carla-gonzlez

carla-gonzlez

4
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

«No ens rendirem. La justícia ja ens ha donat la raó. Cal parar els peus a les males praxis empresarials i encara més si es tracta d’un lloc públic». Així s’expressa l’agent A.H., delegat sindical d’UGT-SP de la policia de Sabadell, que va interposar un recurs contenciós contra l’intendent major del cos, Joan Antoni Quesada, fruit d’una selecció de personal presumptament irregular per formar part de la unitat canina de la Policia Municipal de Sabadell. Un procés que la justícia ha titllat d’«arbitrari».

El 13 de gener, la magistrada del Jutjat Contenciós-administratiu número 13 de Barcelona va dictar sentència, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que invalida aquest procés, a causa de les possibles anomalies articulades pel cap del cos municipal. Contra la resolució judicial, l’ajuntament hi va interposar un recurs d’apel·lació en què reitera la potestat de l’intendent Quesada per decidir a qui atorga la vacant de la unitat. La novetat és que el litigi continuarà viu: la defensa de l’agent registrarà una oposició al recurs que pot presentar fins al 9 de març, segons han avançat fonts policials a aquest diari, en què emfatitzarà que «la decisió va ser arbitrària, capritxosa i predeterminada anteriorment al procés de selecció». 

El cas es remunta a finals del 2020, quan es van obrir les bases de la convocatòria a què l’agent A.H., juntament amb vuit policies més, es va decidir inscriure. El procés de selecció es fomentava en la formació i l’experiència en l’especialitat, a més d’una entrevista individual. Els entrevistadors –inspector i subinspector–, van descriure l’agent A.H. com la persona «idònia» per ocupar la plaça, a causa de la seva àmplia trajectòria. Per aquest motiu, l’inspector va elaborar un informe favorable perquè li concedissin la plaça. Però un gir de volant va canviar el rumb de l’escena. 

Un pas afable, que el consistori va retreure

Un pas afable, que el consistori va retreureL’intendent responsable, Quesada, acorda, entre d’altres, ajornar provisionalment la cobertura de la plaça, sense donar cap explicació, segons recull la sentència. Quatre mesos després, al juny, es va atorgar el lloc de treball a un altre agent, sense justificacions aparents. 

En vista de les presumptes incongruències, l’agent implicat va interposar un recurs de reposició a l’Ajuntament de Sabadell. Un pas que l’agent mateix qualifica d’amigable: «Només volia notificar a l’administració les irregularitats del procediment, no tenia la necessitat de presentar-me als jutjats». Segons l’agent, hi havia coses que es corresponien: «El company que va seleccionar el cap va fer l’entrevista un dia diferent que la resta, el cap va paralitzar el procés de selecció sense donar cap justificació, em van descriure com a candidat idoni a l’informe i de sobte es paralitza el procés de selecció».

Per això, A.H. va sol·licitar l’accés de l’expedient administratiu, però la negativa de l’ajuntament l’hi va impedir. En aquesta línia, el consistori va declinar el recurs, al·legant que era simplement un canvi d’unitat i que la decisió final requeia sobre l’intendent en cap, per la qual cosa no podia ser arbitrària. Segons denuncia el policia implicat, el consistori es desentén del ‘modus operandi’ del cap: «Les amenaces, la prepotència i la impunitat són una constant i sembla que al consistori no li interessa frenar-lo».

El consistori no vol pronunciar-s’hi, ja que forma part d’un procés judicial obert: «Quan es resolgui el cas, acatarem la decisió de la magistrada», expressen fonts municipals.

Interferències i amenaces 

Interferències i amenaces El plet va derivar en un judici, que es va celebrar el novembre del 2022. En la vista va declarar, entre d’altres, l’inspector encarregat de fer les entrevistes i l’informe. Allà va exposar les amenaces que va rebre per part de l’intendent responsable perquè modifiqués l’informe o, pel contrari, li dic, que «seria desautoritzat». Seguint les directrius del superior, va redactar un segon informe sense valoració final.

Arran de les declaracions –d’inspector, subinspector i intendent responsable–, la magistrada va arribar a la conclusió que la designació era «un procés de mobilitat del lloc de treball en una altra unitat del mateix servei i no era un procés selectiu», tot i que firmés una ordre per al període de candidatures. A més, es va decretar que la decisió va ser arbitrària a l’haver-se tingut coneixement de l’expedient valoratiu. Per tot això, la justícia declara la nul·litat de ple dret dels actes administratius esmentats o subsidiàriament que s’anul·lin, amb retroacció de les actuacions, amb condemna en costes de l’Administració Pública demandada. El consistori va interposar un recurs d’al·legació justificant que la decisió està basada en l’informe, a més del fet que la decisió va ser encertada i ajustada a les bases de la convocatòria. 

Els tempos judicials, ara, queden relegats a dos factors. El primer, sobre la resolució del recurs d’apel·lació tramitat per l’ajuntament i, el segon, recau en la presentació de l’oposició al recurs per part de la defensa de l’agent A.H., que està acabant d’enllestir els detalls de les al·legacions que pot presentar fins al dia 9 de març. 

«No és un cas aïllat»

Notícies relacionades

«No és un cas aïllat»El Sindicat de Policies Locals-Cos de Mossos d’Esquadra (SPL-CME), recorda que hi ha dues sentències –febrer del 2018 i abril del 2029– que anul·len ordres administratives dirigides pel cap del cos i deixen sense efecte canvis interns. Des del sindicat es denuncia que no és la primera vegada que es reprodueix aquesta plantilla: «No es pot ensopegar tantes vegades amb la mateixa peça. L’arbitrarietat s’ha de pagar». Des de SPL-CME descriuen la situació d’«insostenible» i reiteren que s’hi ha de posar un punt final.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell