En memòria de les víctimes de l’Holocaust

Sabadell organitza un itinerari pels últims domicilis on van viure alguns deportats als camps nazis

Es recorreran set llambordes posades en homenatge a les víctimes

Sabadell organitza un itinerari pels últims domicilis on van viure alguns deportats als camps nazis

Ayuntamiento de Sabadell

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un recorregut pels últims domicilis on van viure alguns sabadellencs deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial és una de les activitats que el Museu d’Història de Sabadell (Vallès Occidental) ha organitzat en memòria de les víctimes de l’Holocaust, aquest dissabte a les 11 h.

‘Les stolpersteine a Sabadell’ consisteix en un itinerari guiat amb l’objectiu d’entendre el context històric d’aquella època, així com seguir els recorreguts personals de les víctimes de la deportació i conèixer diversos aspectes de les seves biografies preservats per les seves famílies.

En total es recorreran set llambordes posades en homenatge dels deportats assassinats: Joan Capellas Fages, Manuel Mullor Català, Antonio Hilario Planellas, Emili Ferrando Rosell, Rafael Monllor Belenguer, Josep Amorós Maestre i Pedro Monter Ferris.

Les llambordes ‘stolpersteine’

Les ‘stolpersteine’, «pedres que fan ensopegar» en alemany, són llambordes creades per l’artista germànic Gunter Demnig que s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’Holocaust nazi.

Aquestes peces quadrades, fetes de formigó i recobertes d’un full de llautó, tenen gravades les dades de la persona deportada, i es col·loquen al paviment de davant les cases. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi.

Actualment, a Sabadell hi ha documentats 63 deportats als camps nazis entre els anys 1940-1945, dels quals 40 van morir i 23 van sobreviure.

Activitat gratuïta

Notícies relacionades

L’activitat és gratuïta i s’emmarca en els actes organitzats per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Per participar-hi, és necessari inscriure-s’hi, ja que les places són limitades.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO