Centre de formació

L’Ajuntament de Sabadell vol reconvertir el castell de Can Feu en un centre de formació d’activitats mediambientals

  • El projecte, que segons estima el consistori superarà els 8 milions d’euros d’inversió, es presentarà per optar als fons Next Generation de la UE

  • L’espai preveu sumar una zona d’horta, recuperar l’antiga bassa de la masia i les cavallerisses, a més de restituir l’antic bosc de Can Feu

  • L’objectiu és convertir-lo en un centre de formació en jardineria, horticultura i altres oficis mediambientals, dirigit a persones aturades

L’Ajuntament de Sabadell vol reconvertir el castell de Can Feu en un centre de formació d’activitats mediambientals
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Sabadell vol reformar el castell de Can Feu, actualment en situació de degradació, per ubicar-hi un centre de formació en activitats vinculades al medi ambient.

El projecte, que el consistori estima que superarà els 8 milions d’euros d’inversió, es presentarà per optar als fons Next Generation de la Unió Europea després de la Covid-19.

L’espai preveu sumar una zona d’horta, recuperar l’antiga bassa de la masia i les cavallerisses, a més de restituir part de l’antic bosc de Can Feu, amb l’objectiu d’establir un vincle amb el bosc encara existent de Can Deu. El projecte de rehabilitació permetria fomentar la producció agrícola de quilòmetre zero, i vincular la seva activitat amb la del Parc Agrari de la ciutat.

Història del castell

El castell, conegut també com a Torre d’Haga, data del segle XIX, si bé antigament hi havia hagut un edifici fortificat originari del segle XVII. La família Olzina és qui es va encarregar de donar-li la forma amb què es coneix l’edifici en el dia d’avui de la mà de l’arquitecte August Font i Carreras.

L’edifici estava envoltat per un bosc espès, un espai que va ser talat parcialment durant la Guerra Civil i destruït gairebé en la seva totalitat durant la dictadura per fer vivendes a la zona que avui es coneix com a Merinals. La degradació de l’edifici ha anat a més en les últimes dècades, fins que el 2017 l’Ajuntament va anunciar-ne l’expropiació amb un nou conveni materialitzat un any després.

No obstant, el castell ha seguit sense ús des d’aleshores, i el seu interior ha sigut objecte d’actes vandàlics, així com d’okupacions, malgrat les tanques que protegeixen tant l’edifici com l’entorn. Ara l’Ajuntament posa fil a l’agulla amb un projecte que espera poder tenir llest entre els mesos de març i abril, per poder presentar-lo als fons Next Generation, destinats a la reconstrucció dels diferents països de la Unió Europea.

Perspectiva de futur

L’objectiu és convertir-lo en un centre de formació en jardineria, horticultura i altres oficis mediambientals, dirigit a persones aturades o amb dificultats per accedir al mercat laboral. «El castell i les cavallerisses acollirien un centre de formació ecològica, i es recuperarien els entorns per destinar-los a l’horticultura amb un hivernacle i un hort», detalla l’alcaldessa, Marta Farrés, que assenyala que també es recuperaria l’antiga bassa.

Un altre dels elements amb especial atenció és l’entorn natural, per la qual cosa es vol restituir una part de l’antic bosc de Can Feu i els antics jardins romàntics. «Tot això calculem que superarà els 10 milions d’euros d’inversió», destaca Farrés.

L’actuació afectaria els aproximadament 4.000 metres quadrats que ocupa el castell, els 2.000 de les cavalleries i els 10.000 dels espais exteriors. El projecte preveu destinar la planta baixa del castell per a recepció, administració, arxiu i sala d’actes i d’exposicions, que podrien ser oberts, al barri i a la ciutat.

Calendari obert

A les diferents plantes s’ubicarien aules de formació teòrica i laboratoris d’experimentació, sales de recolzament a la creació d’empreses i de ‘coworking’, i al semisoterrani un magatzem i un espai per a activitats lligades a l’oci, ja que té sortida directa al pati d’armes interior i a l’exterior.

Notícies relacionades

Ara com ara no es té un calendari tancat, si bé l’Ajuntament té previst iniciar contactes amb les entitats de l’entorn del castell per definir els usos finals, d’acord amb les necessitats del barri.

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Sabadell