CONSEQÜÈNCIES DE LA PANDÈMIA

Sabadell i el seu entorn perden un 10% del teixit industrial en el primer semestre del 2020

L'impacte de la Covid-19 ha afectat especialment microempreses de fins a 5 treballadors

«Segurament les dades d'atur seran bastant superiors de les que reflecteix l'informe»

coworking

coworking

3
Es llegeix en minuts
ACN

Sabadell i els altres 13 municipis que formen part de la Conca del Riu Ripoll i la Riera de Caldes (CRiRC) han perdut un 9,9% del seu teixit empresarial, més de 1.500 empreses (513 només a Sabadell), durant el primer semestre de 2020 a causa de la crisi de la Covid. Així ho indica l’‘Informe de Conjuntura del CRiRC’, presentat aquest dijous 8 d’octubre.

Segons l’estudi, l’impacte de la pandèmia ha afectat més les microempreses de fins a 5 treballadors que les grans, que han pogut resistir millor gràcies als erto. Pel que fa a l’atur, en els primers sis mesos del 2020 ha crescut un 13,2% en l’àmbit del CRiRC, per sota de la mitjana catalana (15,3%), situant la taxa d’atur en el 14,1%, 3,4 punts més que l’any anterior.

El teixit empresarial, que a finals del 2019 ja notava l’esgotament del cicle econòmic expansiu retrocedint lleugerament respecte al 2018, ha patit ara amb força l’aturada de l’activitat econòmica. El nombre de centres de cotització va caure un 10,0% en la CRiRC, passant els 15.792 a 14.228 entre 2019 i 2020 i destruint 1.564 centres de treball en el conjunt de l’àmbit.

A Sabadell, la variació ha sigut del -9,2%, fins a 5.070 empreses, mentre que en el conjunt de Catalunya la caiguda va ser del 9,5% en la destrucció de teixit empresarial més important de la sèrie de dades, amb un total de 25.226 centres de treball menys.

Més caiguda d’ocupació des del 2008

Això ha contribuït que la primera meitat del 2020 deixi la caiguda més gran de l’ocupació des dels pitjors moments de la crisi del 2008. Entre el primer semestre del 2019 i el primer semestre del 2020, l’ocupació a Catalunya ha caigut un 4,3%, pèrdua de 186.327 llocs de treball. A Sabadell, la variació ha sigut encara més marcada (-5,6%), mentre que en l’àmbit CRiRC ha sigut sensiblement menor, reduint en un 4,1% els seus nivells d’ocupació.

Segons els responsables de l’estudi, la destrucció d’ocupació durant el primer semestre del 2020 ha estat determinada per la pèrdua de treball assalariat, que ha caigut amb més força que el treball autònom. Amb 180.034 llocs de treball assalariats, el CRiRC ha retrocedit un 4,6% interanual, de manera que ara se situa en 16.169 del valor màxim de la sèrie de dades. Sabadell ha caigut encara més, perdent un 6,7% de l’ocupació assalariada, per sobre del que ho ha fet el conjunt de l’economia catalana, que n’ha reduït un 4,8%.

Tot i que la destrucció d’ocupació ha sigut generalitzada, en termes relatius les activitats més afectades han sigut la indústria i la construcció, que han perdut un 4,4% i un 6,9% dels llocs de treball, respectivament. En el primer cas, el sector industrial del CRiRC ja acumula tres semestres consecutius en retrocés, una dinàmica que la pandèmia ha accelerat a causa del mal comportament d’activitats com la fabricació de productes informàtics (-11,3%), del paper i les arts gràfiques (-10,7%) i del reciclatge (-8,9%).

A la ciutat de Sabadell, el comerç és el sector que ha rebut la patacada més forta durant els primers mesos de la pandèmia. La pèrdua del 17,0% de l’ocupació en el sector ha suposat la destrucció de 1.848 llocs de treball dels 4.314 destruïts a la ciutat, cosa que representa un 42,8% de la pèrdua total d’ocupació en el municipi. En el conjunt de la CRiRC i Catalunya, el pes baix del sector i l’augment de la diversificació de l’estructura econòmica ha fet que l’afectació, malgrat ser negativa, hagi sigut molt inferior.

«Les dades d’atur seran superiors»

Carlos Ruiz, autor de l’informe, destaca que els erto «han distorsionat» uns resultats que, malgrat presentar unes dades «molt crues», no mostren tota l’afectació real de la pandèmia en l’economia de l’àmbit del CriRC. En aquest sentit, ha assenyalat que caldrà esperar a les dades dels pròxims mesos, quan es retirin les mesures de flexibilització per conèixer l’impacte real de la Covid-19. «Segurament les dades d’atur seran bastant superiors de les que reflecteix l’informe», va afegir.

Ruiz ha destacat com a element positiu que, en un àmbit tan industrial com el CRiRC, la destrucció s’ha concentrat en altres sectors. Amb tot, més enllà dels ajuts europeus, els responsables de l’informe reclamen «agilitat» per prendre mesures ràpides que evitin el tancament de més empreses a curt termini.

Notícies relacionades

L’‘Informe de Cojuntura del CRiRC’ l’elabora Activa Prospect per encàrrec de l’Ajuntament de Sabadell, el Banc de Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic, el Gremi de Fabricants de Sabadell i el CIESC (Consell intersectorial d’empresaris).

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA