Per darrere de l'Anoia, el Pallars Jussà i el Barceloní

El Vallès, la quarta regió de Catalunya on més s'acarnissa el coronavirus

Amb 744 casos positius, Sabadell és la ciutat que acumula més contagiats del Covid-19, per sobre de les altres capitals vallesanes Terrassa i Granollers

Mollet del Vallès i Sant Quirze del Vallès són les localitats on es produeix una concentració més elevada de contagis per cada 100.000 habitants

zentauroepp52761797 una mujer pasea por el centro de madrid con mascarilla como 200313094207

zentauroepp52761797 una mujer pasea por el centro de madrid con mascarilla como 200313094207 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

El territori català del Vallès ha entrat dins del rànquing de les 10 ciutats de Catalunya amb la concentració més elevada d’infectats pel Covid-19 per cada 100.000 habitants. Es tracta dels municipis de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), en la posició número sis, i Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), en la número nou, amb 267,1 i 192 contagiats de mitjana per cada 100.000 habitants, respectivament.

No obstant, qui s’emporta el tràgic palmarès continua sent la comarca de l’Anoia, amb el percentatge de malalts de coronavirus més elevat de tot el país concentrat en les localitats d’Igualada i Santa Margarida de Montbui. A aquestes, els segueixen els municipis de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i la capital de Catalunya, Barcelona.

Aquestes són les últimes xifres que es desprenen del mapa interactiu de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que s’ha elaborat amb les dades de les proves obtingudes per les unitats bàsiques de salut de la Conselleria.

Però, deixant de banda les elevades posicions (quant al percentatge) de Mollet i Sant Quirze del Vallès; si parlem en termes de números absoluts, Sabadell és la ciutat vallesana que surt més malparada. 

I és que, a data les 5 de la tarda d’aquest dilluns 30 d’abril (pot ser que les xifres hagin variat), la cocapital del Vallès Occidental suma 744 casos positius de Covid-19, gairebé el doble dels 390 de Terrassa i molt per sobre dels 139 de la capital del Vallès Oriental, Granollers.

Captura de pantalla dels estralls del coronavirus a la zona del Vallès / Aquas

La dinàmica entre les capitals vallesanes

Sabadell lidera el rànquing de la Generalitat tant en el percentatge d’infectats de coronavirus per cada 100.000 habitants com per les xifres absolutes de contagiats entre les capitals vallesanes. En canvi, Terrassa i Granollers s’intercanvien les posicions depenent del nombre de casos positius (en aquest cas, Terrassa és superior a Granollers) o del percentatge per habitant ja que, si s’atén a aquest últim aspecte, Granollers supera Terrassa quant a la concentració de contagis en una zona específica de la ciutat, concretament al sud, al CAP Sant Miquel.

Precisament, la zona amb més casos positius de coronavirus per cada 100.000 habitants a Terrassa (Districte 6), confina amb una de les zones amb més positius de Sabadell (El Districte 3)

I és que, el nou mapa interactiu de la Generalitat, no només permet aïllar ciutats concretes sinó regions dins d’una mateixa localitat, amb la qual cosa es pot obtenir una mirada més precisa sobre les «desigualtats de la pandèmia» en diferents zones o barris d’un mateix municipi.

Així, mitjançant diferents tonalitats de marró –de més fosc a clar, depenent de l’abast de la infecció– s’observa que hi ha zones gairebé «netes» dins de Granollers (les Franqueses i Canovelles) i Terrassa (Antoni Creus) o en altres localitats com Rubí, on la situació no és tan greu per a la població. 

A Rubí, a diferència de Sabadell, per exemple, les xifres de positius es mouen entre els 69,2 i els 94,3 malalts per cada 100.000 habitants, depenent de la zona.

Notícies relacionades

En canvi, d’entre les zones vallesanes «més fosques» del mapa destaquen –a part de Sabadell– Mollet del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Parets del Vallès, aquesta última amb un percentatge de 170,5 casos positius de coronavirus per cada 100.000 habitants i 74 positius absoluts a data d’aquest dilluns.

Més notícies de Sabadell, Terrassa, Rubí i SabadellTerrassaRubí Parets