REFERÈNDUM D'INDEPENDÈNCIA

Comandaments dels Mossos diuen que el 19 i el 20-S del 2017 van ajudar la Guàrdia Civil en diversos registres

Els testimonis de la defensa remarquen que en molts casos la mediació va evitar l'acció dels antiavalots

abertran40182752 dispositiu de la gu rdia civil a l empresa unipost de terras170919120459

abertran40182752 dispositiu de la gu rdia civil a l empresa unipost de terras170919120459 / Norma Vidal

4
Es llegeix en minuts
ACN

Diversos comandaments dels Mossos d’Esquadra van assegurar aquest dijous, 20 de febrer, que el 19 i 20 de setembre del 2017 van col·laborar en registres de la Guàrdia Civil al Vallès per evitar el referèndum. Així, es van oferir en tot moment a l’institut armat per controlar les entrades i sortides als edificis, i els agents de mediació van poder evitar l’actuació dels antiavalots en molts llocs.

La subcap de la comissaria de Terrassa ha explicat que, el 19-S, a la seu d’Unipost van haver d’actuar amb l’ARRO  per facilitar la sortida de la Guàrdia Civil. Tot i que a primera hora del matí l’institut armat va rebutjar l’ajuda, més tard la va tornar a requerir. Hi havia unes 50 persones pacífiques en un costat del carrer i una quinzena més radicalitzades a l’altre. Com el tribunal no arribava i cada vegada hi havia més gent, es van activar la policia local, l’àrea de mediació, l’ARRO i agents de seguretat ciutadana. Durant el matí es va permetre que dos cotxes no logotipats de la Guàrdia Civil sortissin en contra direcció per on hi havia els concentrats més tranquils.

El secretari va arribar a mitja tarda, quan ja hi havia unes 300 persones, que li impedien entrar. Quan es van esgotar les vies de mediació i negociació, la mosso va parlar per telèfon directament amb el major, Josep Lluís Trapero, que la va autoritzar a utilitzar la força. No és habitual que Trapero parlés amb un subcap de comissaria, però l’agent havia sigut subordinada directa seva en una destinació anterior, relaten des de l’ACN.

L’ARRO va haver d’arrencar els concentrats un a un, després que s’enllacessin pels braços, i el secretari va poder entrar al cap de tres hores d’arribar, cap a les 19:30 h. Al cap de tres quarts d’hora havia de sortir i ho va fer custodiat per furgonetes de l’ARRO que van portar la comitiva de la Guàrdia Civil per un carrer paral·lel, on els antiavalots van haver d’actuar per deixar el pas lliure.

Activades les ARRO a Sabadell

El subcap de la regió policial Metropolitana Nord va explicar que el 20-S va anar a Sabadell a detenir un càrrec de la Generalitat i a l’escorcoll domiciliari ordenat pel jutjat d’instrucció 13 perquè el dia anterior ja hi havia hagut problemes a la seu de l’empresa de missatgeria Unipost de Terrassa.

Va activar les unitats ARRO d’ordre públic, i també hi havia antiavalots de l’institut armat. Hi havia unes 800 persones concentrades i els dos cossos conjuntament van fer un passadís per permetre la sortida de la comitiva judicial enmig de llançaments d’objectes, empentes i puntades de peu. El subcap de la comissaria de Sabadell i el cap de seguretat ciutadana de la ciutat han mantingut una versió similar.

Mediació de l’alcalde de Granollers

El mateix subcap de la Metropolitana Nord va ser a Rubí, però allà la situació era més tranquil·la, i això va permetre que ell i l’ARRO es desplacessin a les Franqueses del Vallès, al domicili de Josep Maria Jové. Allà hi havia unes 500 persones amb actitud «pacífica i reivindicativa» a prop del domicili, a més de la premsa, i quatre tractors tallaven el pas al carrer principal que donava accés al domicili. El cap dels Mossos de Granollers i les vuit o deu furgonetes de l’ARRO que van arribar més tard es van posar a disposició de la Guàrdia Civil.

Va explicar que no hi havia impediment per entrar i sortir de l’edifici i el detingut va ser introduït sense dificultats al vehicle de la Guàrdia Civil. El problema va ser que els concentrats es van establir al terra per no deixar passar els cotxes. El subcap de Mossos de la regió policial Metropolitana Nord va instar a utilitzar l’ARRO per fer-los fora, però el subcap de Granollers el va convèncer que utilitzessin la mediació abans que actuessin els antiavalots.

Aquest subcap va parlar amb l’alcalde de la localitat que, amb un megàfon, va poder convèncer els concentrats perquè s’aixequessin, dient-los que els mitjans de comunicació ja havien recollit la protesta i no podien fer gaire més. Només es van quedar a terra quatre o cinc membres de la CUP, que van trigar dos o tres minuts més a aixecar-se, sense que hagués d’intervenir l’ARRO.

Més declaracions previstes

D’altra banda, el cap de la comissaria de Caldes de Montbui ha explicat que el 20-S va ajudar la Guàrdia Civil en el registre d’una nau industrial a Bigues i Riells, on es van trobar milions de paperetes de votació per a a l’1-O. La Guàrdia Civil no podia sortir per culpa d’una seguda d’unes 40 o 50 persones als dos costats del carrer. Amb l’ajuda de l’alcalde i després d’intervenir, els concentrats es van aixecar i van deixar passar la comitiva policial entre crits.

Notícies relacionades

Per a la setmana que ve, en què inicialment no estava previst que hi hagués judici, es preveu l’interrogatori de diversos Mossos d’Esquadra que van intervenir el 20-S a Economia, com el cap de la Brimo, a més de dos comandaments de la Guàrdia Civil responsables dels registres d’aquell dia.

Més notícies de Sabadell i Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA