FITA VEÏNAL

Un estudi valorarà l'estat dels 170 pisos del barri de Merinals de Sabadell amb problemes estructurals

Així es fa el primer pas d'una reivindicació històrica dels veïns sabadellencs, que feia 28 anys que reclamaven millores

La Generalitat, l'Ajuntament i l'Associació de Veïns d'Arraona Merinals han firmat un conveni aquest dijous 16 de gener

foto 3595871-1

foto 3595871-1

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi determinarà si les 170 vivendes del barri de Merinals de Sabadell que tenen problemes estructurals es poden rehabilitar o s’han de demolir. La Generalitat, l’Ajuntament de la ciutat i l’Associació de Veïns d’Arraona Merinals han firmat aquest dijous 16 de gener un conveni per atendre la reivindicació històrica dels veïns, que feia 28 anys que reclamaven millores.

«Hem viscut un malson de 28 anys», afirmava el president de l’associació veïnal, Francisco García. Aquests pisos van quedar fora de la remodelació que es va fer al barri fa gairebé 30 anys, i amb la firma d’aquest conveni s’acaba un procés llarg de reivindicacions.

El representant de l’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president de l’Associació de Veïns han firmat el conveni entre un centenar de veïns del barri.

Un informe independent

«És el document més important que he firmat mai», va dir García. El conveni comporta l’encàrrec en el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya d’un informe independent que ha de determinar en quin estat es troben els blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57 del barri. L’estudi determinarà l’origen dels danys i si es poden rehabilitar, o si, al contrari, s’han d’enderrocar. L’informe també detallarà quin cost té cada una de les opcions.

«És molt bona notícia, va ser una de les primeres accions que vam fer com a nou govern i en menys de sis mesos s’ha pogut desbloquejar», ha afirmat l’alcaldessa, Marta Farrés, que ha afegit que esperen que el peritatge de les vivendes comenci en menys d’un any.

«Avui és un dia molt important perquè hem pogut concloure un primer procés de mediació, com afrontar la solució del conjunt de 170 vivendes del barri, i ho hem fet d’una forma transparent, amb un conveni que garantirà fer una anàlisi rigorosa i exhaustiva», va dir Serra. Quan acabi l’estudi, les tres parts tornaran a seure per avaluar els pròxims passos a seguir.

Una reivindicació que ve de lluny

El 1992 l’Agència Catalana de l’Habitatge  (abans Adigsa) va fer un estudi al barri que va desembocar en una remodelació que va comportar la demolició de 592 vivendes. No obstant, les 170 vivendes actualment afectades van quedar fora d’aquest pla de renovació.

L’estudi fet en aquell moment va considerar que no s’havia de substituir aquests pisos i que amb una rehabilitació n’hi havia prou. Els veïns, no obstant, mai van tenir la seguretat que aquells edificis no tenien problemes estructurals.

Notícies relacionades

L’any 2018, els veïns van iniciar converses amb l’Ajuntament per demanar un tracte igualitari respecte als veïns inclosos dins del pla de remodelació del barri. Finalment, l’any 2019 l’Ajuntament i la Generalitat van acordar encarregar un informe tècnic independent per conèixer l’estat de les vivendes i, juntament amb l’associació de veïns, es va acabar consensuant el text que s’ha firmat aquest dijous.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA