CONTROL DE LA GLUCOSA

El Taulí de Sabadell assisteix nou pacients que es beneficien del pàncrees artificial 'do it yourself'

Actualment, es poden beneficiar d'aquest sistema aquells pacients que compleixin criteris per rebre tractaments amb bomba d'insulina subcutània i sensor de glucosa convencionals

tauli3

tauli3 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell ja dona suport assistencial a un total de nou pacients amb diabetis tipus 1 que utilitzen el nou sistema de pàncrees artificial anomenat Android APS, basat en un ‘software’ desenvolupat per pacients de diferents països (‘do it yourself’), amb el que «s’han avançat a la mateixa indústria farmacèutica a l’hora de buscar la millor solució possible per a ells», expliquen des del centre hospitalari.

La directora del Servei d’Endocrinologia i Nutrició del Parc Taulí, Mercedes Rigla, explica que des de la seva consulta mèdica, i mitjançant la plataforma Nightscout, ara també pot controlar l’estat d’aquests pacients en temps real. Rigla afirma que «es tracta d’un sistema molt segur, molt robust i molt eficaç, que aporta el graumés gran de control dels nivells de glucosa en sang mai aconseguit fins ara, amb la reducció de la càrrega que aquest control suposa per als pacients».

Més del 85% del temps dins dels nivells de glucosa desitjats

Segons destaca Rigla, gràcies a aquest sistema de pàncrees artificial, s’està aconseguint mantenir els pacients dins dels nivells de glucosa en sang desitjats durant un 85% del temps, un percentatge superior al 65% del temps de mitjana que s’aconsegueix amb el sistema convencional de bomba i sensor, i bastant superior al 50% del temps dins dels marges desitjats que s’aconsegueix amb el sistema més utilitzat del bolígraf.

Al tractar-se d’un sistema que encara no està validat per cap agència oficial avaluadora, des dels centres de salut públics no es pot prescriure directament l’ús d’aquest ‘software’. Des del Comitè d’Ètica Assistencial i des de la mateixa Direcció del Parc Taulí, no obstant, fa un any que es va donar llum verda a l’aprovació d’un dictamen propi, que «ofereix el marc legal necessari perquè els pacients d’aquest hospital que ho desitgin puguin rebre el recolzament expert dels professionals del Servei d’Endocrinologia i Nutrició per millorar la seva eficàcia i garantir la seva seguretat», expliquen.

Origen de l’aplicació

El projecte impulsat per la Nightscout Foundation té els seus origens fa uns cinc anys als Estats Units, quan un enginyer informàtic va decidir que volia conèixer a tota hora els nivells de glucosa en sang que reportava el sensor que portava el seu fill. Ell mateix va desenvolupar un sistema capaç de llegir les dades del receptor del seu fill i de pujar-les a un full de càlcul ‘online’ per fer-les accessibles des de qualsevol lloc.

El sistema es va continuar desenvolupant, i avui és un producte de codi font obert i sense ànim de lucre. Actualment, es poden beneficiar d’aquest sistema aquells pacients que compleixin criteris per rebre tractaments amb bomba d’insulina subcutàniai sensor de glucosa convencionals (finançats pel sistema nacional de salut), com els menors d’edat i aquells que tenen més risc de patir hipoglucèmies.

Notícies relacionades

Amb la incorporació del pàncrees artificial Android APS, el control de la infusió d’insulina s’automatitza, per la qual cosa sense necessitat que el pacient intervingui, el sistema li aporta automàticament la dosi necessària per mantenir-lo als índexs programats prèviament.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA