CALOR ALS JUTJATS

Jutges, fiscals, advocats i treballadors dels jutjats de Sabadell es planten contra les elevades temperatures de l'edifici

L'Ajuntament es compromet a oferir al Departament de Justícia un solar per construir un nou equipament

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns seixanta jutges, fiscals, advocats i treballadors dels jutjats de Sabadell van realitzar una protesta conjunta aquest dijous 26 de juliol al migdia per denunciar públicament les elevades temperatures que registra l’edifici judicial aquest estiu. La mobilització va exigir també la dimissió de la consellera de Justícia, Ester Capella, a qui acusen d’"inacció" per resoldre el problema d’aclimatació que té l’equipament, on diàriament se superen, de llarg, els 27 graus.

La situació ha obligat a suspendre diversos judicis i declaracions des de finals de juny, i la comunitat judicial reclama una solució imminent. Al seu torn, l’Ajuntament de Sabadell s’ha compromès a oferir a Justícia un solar municipal per construir una nova seu judicial.

Dos anys amb deficiències

A les portes dels jutjats de Sabadell, advocats jutges i treballadors van lamentar que fa dos anys que arrosseguen deficiències amb la temperatura de les instal·lacions. Si bé l’estiu del 2017 es van resoldre amb un tancament puntual i una petita inversió per part del Departament de Justícia, aquest dijous van denunciar que el problema s’ha tornat a repetir, i van assegurar que estan treballant en un edifici "completament obsolet".

"Ens preocupa que molts ciutadans, que tenen interessos legítims a reclamar una justícia ràpida, pateixin dilacions per causes que no són processals", va apuntar el degà del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell, Manolo Hernández, que ha demanat "depurar responsabilitats polítiques "per la situació i ha avançat que han presentat una denúncia a Inspecció de Treball. "És una qüestió de dignitat", va subratllar.

En la mateixa línia, la degana dels jutjats de Sabadell, Gloria Pérez va assegurar que la suspensió de judicis i vistes orals s’acumula des de fa setmanes. Si bé la situació ha transcendit públicament arran de la suspensió de les declaracions del ‘cas Mercuri’ programades per a aquesta setmana, Pérez ha insistit que s’han acordat ajornaments des del 28 de juny a diversos jutjats i sales. "Hem tingut magistrades que s’han desmaiat i diverses actuacions judicials impossibles de celebrar perquè estàvem per sobre dels 27 graus –temperatura a partir de la qual pot suspendre’s l’activitat–", va apuntar.

Pendents d’un nou edifici

Els concentrats aquest dijous van recordar que els jutjats de Sabadell se situen en un edifici d’oficines readaptat per a l’activitat judicial, sense el condicionament necessari per garantir una temperatura confortable ni la mobilitat segura delsmilers de persones que transiten diàriament. En aquest sentit, van remarcar que l’equipament atén una població de més de 300.000 habitants, sent el segon partit judicial més gran de Catalunya, després del de Barcelona. Per això insisteixen a reclamar un nou edifici que estigui pensat per acollir uns jutjats.

Des de l’Ajuntament, la regidora d’Urbanisme, Mar Molina –alhora també advocada– ha garantit la implicació del consistori per cedir un solar municipal al Departament de Justícia i construir un edifici nou. "No podem deixar Sabadell sense jutjats", ha ressaltat la regidora, que ha afegit que abans que acabi l’any es reuniran amb responsables de la conselleria per desencallar la situació. Molina no ha avançat, no obstant, quins serien els espais candidats a acollir les noves instal·lacions.

Notícies relacionades

La comunitat judicial de Sabadell va convocar una aturada aquest dijous a les 13.30 h de forma puntual com a toc d’alerta al Departament de Justícia. Amb tot, els manifestants han advertit que, si la Generalitat no resol les deficiències en climatització, emprendran noves accions "per demanar un espai digne".

Més notícies de Sabadella l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA