02 d’abr 2020

Anar al contingut

A SABADELL

Les associacions de veïns catalanes insten les administracions públiques a retirar l'amiant

Un centenar d'activistes es congreguen per pressionar a complir la normativa europea

ACN

Les associacions de veïns catalanes insten les administracions públiques a retirar l'amiant

ALBERT BERTRAN

El Centre Cívic de la Creu Alta de Sabadell va congregar dissabte passat 30 de març un centenar d’activistes en la 34a assemblea de les associacions veïnals de Catalunya. La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) va aprovar incloure en el Pla de Treball per al 2019 pressionar les administracions públiques perquè iniciïn els treballs de retirada immediata de l’amiant de les poblacions a fi de complir les normatives europees.

Es tracta d’una esmena formulada des de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès i de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB). De fet, el tema de la retirada de l’amiant ja s’havia abordat amb la demanda d’una reunió abans de finals d’abril amb els departaments de Salut i Treball de la Generalitat, les entitats municipalistes i el col·lectiu de persones afectades.

En l’assemblea, a més d’exposar la necessitat que la CONFAVC es doti d’un codi ètic, també es va aprovar per unanimitat un nou marc estratègic que té per objectiu que l’entitat es renovi i s’adapti a les noves necessitats i realitats dels barris actuals.

Alguns dels eixos de treball proposats consisteixen a procurar la unitat d’acció des de la lluita i la mobilització, perseguir un model d’entitat sostenible econòmicament i més descentralitzat, promocionar nous lideratges amb perspectiva de gènere o fomentar una ciutadania crítica, compromesa i informada a través de la defensa de la democràcia.

Mig segle de federació veïnal a Sabadell

L’assemblea va arrencar amb la benvinguda del president de l’entitat veïnal de la Creu Alta, Rubén Cantó, acompanyat de la dirigent veïnal Isabel Otero, membre de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès, que ha exposat problemàtiques de la comarca, com la contaminació de l’amiant o el tancament del servei oncològic infantil de l’Hospital Taulí, que donava cobertura a 400.000 persones.

Per la seva part, el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVSabadell), Manuel Navas, va fer un repàs històric de l’aportació del moviment veïnal de la ciutat, coincidint amb la commemoració dels 50 anys de la Federació, i va alertar del perill del ressorgiment dels moviments feixistes.

L’alcalde de Sabadell, Matías Serracant, va tancar l’acte destacant el "paper creatiu i d’innovació" dels moviments socials com a creadors de polítiques públiques. "Les entitats socials no només són elements de reivindicació, sinó d’imaginació a l’acció política", va concloure Serracant.

Temes: Ajuntaments