Homenatge

Juan Manuel Cañizares: «Paco de Lucía em va aconsellar sobre coses de la vida que no sabia»

El guitarrista debutarà el 24 de novembre en la Philarmonie de París amb el concert per a guitarra i orquestra 'Al-Andalus'

drreaeexqae9ckk

drreaeexqae9ckk

3
Es llegeix en minuts
Gino Rivera. EFE

El guitarrista sabadellenc Juan Manuel Cañizares va ser durant una dècada amic de Paco de Lucía, que el va ajudar no només a descobrir “la grandesa” de Joaquín Rodrigo sinó sobre “la vida mateixa”. “Recordo haver estat amb el Paco en un bar explicant-li els meus problemes i ell aconsellant-me sobre coses de la vida que no sabia”, explica Cañizares.

En la seva memòria, Cañizares debutarà el 24 de novembre en la Philarmonie de París amb el concert per a guitarra i orquestra ‘Al-Andalus’, que va estrenar el 2016 a l’Auditori Nacional de Madrid.

“És molt emotiu perquè cada vegada que soc a l’escenari interpretant aquest concert imagino que ell hi és a través d’aquestes notes, i per a mi suposa un retrobament espiritual amb el Paco i una gran alegria recordar la seva personalitat i el gran que era”, assegura el Premi Nacional de Guitarra el 1982, que va compondre ‘Al-Andalus’ després de la mort del d’Algesires, el 2014.

El concert, explica, consta de tres moviments que provocaran diferents “estats emocionals”. El primer és un moviment “alegre” basat en una ‘bulería’, i el segon és un “pas trist” que rememora el moment quan va acomiadar el compositor en el seu enterrament.

“Jo portava el fèretre per donar-li l’últim adeu al cementiri d’Algesires, i d’aquell moment neix el segon moviment. És una música trista i emotiva que evoca molts records i moltes coses que em passaven pel cap”, indica el guitarrista, que culmina el concert amb un moviment “més alegre”, de Cadis, la seva terra.

La trajectòria musical de Cañizares ha sigut influïda per Paco de Lucía en l’àmbit del flamenc, però també per Joaquín Rodrigo en el de la música clàssica, a qui homenatjarà de la mateixa manera, amb una sèrie de concerts.

Estrena del Concert Mediterrani

A l’Auditori de Barcelona,Cañizares estrenarà de manera absoluta, el 30 de novembre, el Concert Mediterrani per a guitarra i orquestra en la memòria de Joaquín Rodrigo al costat de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció del japonès Kazushi Ono.

Es tracta d’un concert en homenatge a l’autor del “Concert d’Aranjuez”, una experiència “meravellosa” a la qual es va apropar per primera vegada gràcies a la “fabulosa” interpretació que feia Paco de Lucía.

“De veure cada nit a Paco de Lucía interpretar d’aquella manera magistral el ‘Concert d’Aranjuez’, vaig descobrir unes immenses possibilitats de la guitarra i sobretot la universalitat i la grandesa del mestre Rodrigo”, assegura Cañizares, que fa uns anys va ser convidat per la Filharmònica de Berlín per interpretar aquesta peça de la mà del director britànic Simon Rattle.

Aquesta interpretació, diu, està inspirada també en imatges del Mediterrani, un mar que li “encanta” i li encantava al compositor valencià Joaquín Rodrigo, que li va obrir la porta al món simfònic.

“Si no hagués sigut per Rodrigo, difícilment hagués compost un concert per a guitarra i orquestra d’aquesta manera. Gràcies a ell he entrat en un món meravellós i molt ampli sonorament en el qual tens més recursos a l’hora de compondre i ampliar la teva perspectiva”, explica el compositor d’obres per al Ballet de Nacional d’Espanya i bandes sonores per a pel·lícules com ‘Flamenco’, de Carlos Saura.

Cañizares, guanyador del Premi de la Música el 2008, ha editat 14 discos i ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de NHK, la Staatskapelle Dresden, l’Orquestra Simfònica de la Ciutat de Birmingham o l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya i OBC.

Notícies relacionades

El Concert Mediterrani es presentarà també a Barcelona l’1 i el 2 de desembre, i ‘Al-Andalus’, que s’interpretarà en una única data a la capital francesa, farà parada abans, el 22 i 23 de novembre, a Lilla.

Més notícies de Sabadell

Temes:

Música