Judicial

Sabadell es personarà com a acusació popular en el 'cas Mercuri'

El ple dóna llum verda al tràmit per actuar en aquelles peces en què ha sigut rebutjat com a acusació particular

2
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

El ple municipal de Sabadell ha aprovat que l'Ajuntament es personi com a acusació popular en les cinc peces del ‘cas Mercuri’ en què la jutge ha rebutjat que sigui acusació particular. El Ple ha ratificat el decret d'alcaldia per fer-lo possible amb els vots a favor de tots els grups, llevat del PSC, que s'ha abstingut.

L'Ajuntament va aprovar el desembre del 2014 personar-se com a acusació particular en 22 de les 33 peces del ‘cas Mercuri’, però la jutge ha rebutjat la personació en les peces 1, 6, 29, 31 i 33, en considerar que no hi ha un perjudici econòmic per al consistori i no pot reclamar un rescabalament.

Davant d'això, el govern municipal ha optat per personar-se com a acusació popular amb la voluntat de poder formar part del procés, tenir accés a tota la informació i col·laborar per aclarir els fets.

La regidora de Transparència, Elena Hinojo, ha considerat que la valoració de la jutge ha sigut “restrictiva” i que no ha tingut en compte que sí que hi ha altres àmbits en què l'Ajuntament, la ciutadania i la ciutat en general s'han vist afectats pel ‘cas Mercuri’ com són el prestigi, l'honor o la credibilitat.

Hinojo ha explicat que el consistori ha presentat recurs contra la decisió de no deixar-los personar-se com a acusació particular però ha afegit que, mentre es resolen, l'Ajuntament “no està personat i no pot participar ni tenir informació”.

Per això, el govern ha proposat personar-se com a acusació popular. La regidora ha dit que amb això es vol “donar compliment” al que ja es va aprovar en el ple del 2014. Ha considerat que llavors es va aprovar molt més que la personació amb una figura jurídica determinada, sinó que la decisió “es fomentava en la necessitat de trobar la veritat”.

“POSTUREIG” DEL GOVERN MUNICIPAL

Tots els partits han votat a favor d'aquesta personació llevat del PSC, partit que governava durant els fets denunciats en el ‘cas Mercuri’. Des del PSC, el portaveu Josep Ayuso ha considerat que el dictamen que es portava al ple respon a la voluntat de “postureig” del govern municipal.

Ayuso ha insistit en el fet que per poder demanar un rescabalament en el cas que es consideri provat que hi ha hagut un perjudici econòmic per a l'administració fa falta ser acusació particular i que, si això no és possible, l'acusació popular no ho podrà fer.

Ha afegit que el mandat del ple de desembre del 2014 va ser “demanar responsabilitats econòmiques” i ha considerat que el fet que el consistori comparegui com a acusació popular “pot ser un gest, una postura de cara a la galeria o per reafirmar determinats discursos, però no aportarà res ni al procediment ni a la ciutat”.

Hinojo ha contestat que el que feia el PSC és “utilitzar excuses tècniques per no voler saber la veritat” i ha assegurat que el motiu més important per tirar cap endavant la personació com a acusació popular és “defensar i tornar als ciutadans la seva vàlua, honor i prestigi”.

Notícies relacionades

De les 22 peces en què l'Ajuntament es va presentar com a acusació particular, una desena consten com a arxivades, en sis s'ha admès la personació i una està pendent de la resolució del jutjat, a part de les cinc en què ara es demanarà ser acusació popular.

Més notícies de Sabadell