NOU MODEL DE DESENVOLUPAMENT

L'Ajuntament de Sabadell crea un mapa interactiu de consum responsable

El primer diagnòstic detecta 194 iniciatives d'economia social i solidària que generen ocupació de qualitat i proveeixen serveis únics

2
Es llegeix en minuts
L.M. / SABADELL

L'Ajuntament de Sabadell, amb el suport de diferents entitats, realitza el primer diagnòstic de la situació actual de l'Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat. L'objectiu d'aquest informe és conèixer el context i recollir propostes per dissenyar les línies de treball més adequades que permetin impulsar aquest sector, que fins ara detecta 194 iniciatives d'economia social i solidària que generen ocupació de qualitat i proveeixen serveis únics enllaçats amb un nou model de desenvolupament.

En aquest context, i com a primera iniciativa, el Consistori crea el primer Mapa de Consum Responsable, accessible des de la web municipal, en què anirà incorporant totes les iniciatives detectades. Amb aquest mapa s'identifiquen aquelles iniciatives econòmiques amb valor afegit social o mediambiental per promoure un consum conscient i responsable que contribueixi a millorar l'entorn també des del cistell de consum.

La idea és que aquest mapa permeti al consumidor obtenir informació sobre els punts on trobar productes o serveis basats en el respecte pel medi ambient, la proximitat, la integració sociolaboral, o de comerç just, entre altres.

"LÍNIA ESTRATÈGICA DE TREBALL"

En referència a aquest projecte, el regidor de Nova Economia, Albert Boada, insisteix que "hem de tenir en compte que l'Economia Social no ha de ser un element econòmic accessori sinó transversal. Una línia estratègica de treball".

En aquest sentit destaca la voluntat municipal de potenciar aquesta economia" des d'una perspectiva transversal, des del Vapor Llonch, però també des d'altres àmbits com podria ser la contractació pública", promovent així la responsabilitat social i impulsant accions i eines "per donar entrada a l'economia social i no especulativa".

Les 194 iniciatives detectades pertanyen majoritàriament a pimes i responen a diverses formes jurídiques, entre les quals 92 són cooperatives, 39 societats laborals, 57 associacions i fundacions, tres empreses d'inserció i altres tres són centres especials de treball, segons ha detallat la tècnica de l'estudi, Neus Buerba.

De les 194 iniciatives detectades en el primer diagnòstic, ja es troben 38 integrades al mapa interactiu. Gairebé un 60% d'aquestes iniciatives es dediquen al sector serveis, ja sigui en productes destinats a la llar i al petit consumidor, o bé a serveis dirigits específicament a les empreses.

Les activitats educatives, de cultura i oci, suposen més d'un 15% de les iniciatives. L'alimentació, la salut i els serveis a les persones i el tèxtil, suposen, cadascuna d'elles, un 10% aproximat de les iniciatives estudiades.

INICIATIVES QUE IMPULSEN L'ECONOMIA LOCAL

Alguns exemples a destacar són la Microcerveseria, on elaboren cervesa artesana i la venen per portar amb envasos retornables. A més, puntualment realitzen activitats culturals com a concerts, participen en fires i col·laboren amb el tercer sector de Sabadell.

Una altra de les iniciatives és Cactus Seny Gràfic, estudi de disseny que realitza col·laboracions amb entitats i associacions no lucratives a partir del projecte 2x1, en què per cada encàrrec que realitzi una empresa, es regalarà un element promocional. També dissenyen productes educatius com Kidnelis, i encarreguen la seva fabricació a altres entitats del tercer sector com Xalest o CIPO, que treballen amb persones amb dificultat d'aprenentatge i discapacitat intel·lectual.

Notícies relacionades

La reutilització també té cabuda en aquestes iniciatives i ho proposa Mom’s Malle, un projecte de consum sostenible basat en la idea de donar una segona vida als articles per a bebès. A més, també tenen productes nous i un espai de trobada per a famílies on intercanviar productes, coneixement, etcètera.

Més notícies de Sabadell