Maria Rosa Fernàndez, primera presidenta de l'Orfeó de Sabadell en 108 anys

Ha substituït Joaquim Ribalta, fins al juliol màxim responsable de l'entitat, que va demanar el relleu dos anys abans del final de mandat

Maria Rosa Fernàndez, enmig de dues companyes de l’Orfeó.

Maria Rosa Fernàndez, enmig de dues companyes de l’Orfeó. / ORFEÓ SABADELLENC

2
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / Sabadell

Maria Rosa Fernàndez i Sanz, fins ara vicepresidenta de l'entitat, ha estat escollida aquest mes de juliolnova presidentade l'Orfeó de Sabadell, en substitució deJoaquim Ribalta. Fins aquí tot normal excepte pel detall que,per primera vegadaen108 anysdes de la seva fundació, l'entitat sabadellenca compta amb una dona ala presidència. “La gent ha rebut la notícia molt bé, em coneixen molt i saben com sóc”, apunta respecte a aquest fet, al qual no dóna més transcendència.

Fernàndez considera que la de president és una tasca que ha evolucionat molt amb el pas del temps: “Abansels presidents erenpersones de renoma la ciutat, que gairebé no apareixien per aquí i pràcticament es limitaven a posar els diners perquè les coses tiressin endavant. Ara ets una més”. Actualment l'entitat, que té 350 socis, la formen 65 persones agrupades en tres cors, l'Orfeó de Sabadell pròpiament dit, la coral Efebus i la secció de nens i nenes.

Maria Rosa Fernàndez ésjoveperògairebé una històricade l'Orfeó, on canta com a soprano: “Tinc 47 anys i en fa gairebé trenta que canto a l'Orfeó. Sempre he estat vinculada a l'entitat, també per dins: que si l'arxiu, que si la secretaria, tasques de representació...“. Però el canvi en la presidència es va forjar fa només uns mesos: “A la junta fa sis anys que hi sóc. Al president encara li quedaven dos anys de mandat, però volia deixar pas i em va demanar que el rellevés. En una altra ocasió ja m'ho havien proposat, però no m'anava bé per qüestions personals. Ara ha estat diferent i vaig dir que sí”.

La nova presidenta es mostra optimista en relació amb la tasca que té al davant: “Intentaré portar l'entitat tan lluny com pugui. El 2014 se celebrarà el110è aniversarii volem fer alguna cosa especial”. De moment sí que hi ha una tasca que s'iniciarà aviat, que és la digitalització de tot l'arxiu, que al tenir tanta història darrere, serà segur un treball d'anys. Des de la seva fundació fins al desembre de 2011, l'Orfeó de Sabadell tenia comptabilitzades un total de 1.894 actuacions, de manera que ara han de ser més de 1.900.

PRÒXIMA ESTACIÓ: CONCERT DE FESTA MAJOR

Notícies relacionades

Quan l'entitat torni al seu normal funcionament, a finals d'agost, començarà la seva preparació per al diumenge 9 de setembre, quan actuaran en plena Festa Major, a la plaça de Sant Roc, en companyia de l'Orquestra Concertant i set cors més. En aquesta ocasió el programa se centra en sardanes i havaneres i el dirigirà Francesc d'Assís Pagès. L'altre concert que ja tenen 'in mente' és el de Nadal, quan interpretaran 'Glòria', del compositor anglès John Rutter.

Altres cites habituals de l'any són Sant Esteve, per Nadal; la patrona de la música, Santa Cecília, el 22 de novembre i el comiat de la temporada al juny.